Kolotoč sporů v energetice: ČEPS žaluje státní OTE o 200 milionů

Přenosová soustava, ilustrační foto

Přenosová soustava, ilustrační foto Zdroj: CTK

Nejasné ustanovení v zákoně o podporovaných zdrojích energie vyvolalo kolotoč sporů. Soudí se spolu i státní společnosti ČEPS a OTE.

Státní provozovatel přenosové soustavy ČEPS podal na operátora trhu s energiemi – státní společnost OTE – dvě žaloby o zhruba 159 milionů a 45,7 milionu korun. „Oba spory jsou vedeny z titulu údajného bezdůvodného obohacení na straně společnosti OTE z důvodu výběru poplatku na podporu obnovitelných zdrojů,“ uvádí mluvčí ČEPS Hana Klímová a dodává: „ČEPS tak v souladu s institutem péče řádného hospodáře reaguje na soudní spory, ve kterých je v pozici žalovaného.“ Státní společnost OTE nechtěla spory komentovat.

Kolotoč rozepří o stamilionové až miliardové sumy způsobily nejasnosti v zákoně o podporovaných zdrojích energie, které platily v roce 2013. Jde především o to, zda mají platit příspěvek na podporu obnovitelných zdrojů energie také energetické firmy, které vyrobenou elektřinu samy spotřebují, takže nevyužijí distribuční soustavu.

Největší soudní spory vede polostátní skupina ČEZ prostřednictvím své firmy ČEZ Distribuce právě proti OTE. Ve třech žalobách jde celkem o 7,7 miliardy korun. Týkají se toho, že ČEPS a tuzemské distribuční společnosti od firem vybíraly poplatky na obnovitelné zdroje, které se pak posílaly OTE. Kvůli nejasnostem v legislativě ale není jasné, zda se poplatek od některých firem měl vybírat.

„Společnost ČEPS postupovala a postupuje v souladu s legislativou, přičemž plní funkci ‚výběrčího‘, kdy všechny finance získané výběrem poplatků ze zákona postupuje společnosti OTE,“ zdůrazňuje Klímová. ČEPS i distribuční společnosti však nyní čelí žalobám kvůli bezdůvodnému obohacení, protože vybíraly zmíněný poplatek.

ČEPS podle Klímové zažalovaly Sokolovská uhelná a ČEZ a její firmy Elektrárny Počerady a Elektrárna Tisová. Celkem jde o více než 200 milionů korun. Mluvčí ČEZ Soňa Holingerová k žalobám uvedla: „Soudní řízení probíhají. Situaci proto nebudeme komentovat.“ Na tyto spory pak firma ČEPS, jak je uvedeno výše, reagovala žalobami na společnost OTE.