Servis vrtulníků Sokol zajistí české armádě jejich polský výrobce

W-3A Sokol

W-3A Sokol Zdroj: Alan Lebeda via Wikimedia Commons (GFDL 1.2)

Opravy deseti vrtulníků Sokol ve výzbroji české armády bude do roku 2021 zajišťovat polský výrobce helikoptér PZL Świdnik z koncernu AgustaWestland. Rámcovou smlouvu v hodnotě do 991 milionu korun bez DPH, která zahrnuje generální opravu osmi ze strojů, v úterý podepsali zástupci ministerstva obrany a polské firmy.

„Práce provedené na základě této smlouvy umožní provoz vrtulníků Sokol podle potřeb naší armády na dalších až deset let,“ uvedlo ministerstvo obrany. Generální oprava čeká osm vrtulníků W-3A Sokol v nejbližších dvou letech. O dalším využití sokolů se mezi ministerstvem a armádou v minulých letech živě diskutovalo, nakonec byla zvolena varianta jejich dalšího využití.

Vedle údržby, dodávek náhradních dílů a aktualizace programového vybavení podepsaný kontrakt zahrnuje také výcvik a školení posádek i pozemního technického personálu. „Platby se přitom uskuteční výhradně podle skutečně vykonaných prací a celkový limit rámcové smlouvy nemusí být vyčerpán,“ upozornilo ministerstvo.

Podle ministerského náměstka Daniela Koštovala se sekci vyzbrojování a akvizic podařilo oproti předcházející servisní smlouvě vyjednat výrazně lepší cenové a další podmínky.

Strojům končí životnost

„Povedou nejen k úspoře finančních prostředků, ale také k významnému zvýšení provozuschopnosti celé flotily v následujících letech,“ zdůraznil. Přímo se zahraničním výrobcem ministerstvo obrany letos v únoru uzavřelo také smlouvu o servisní podpoře transportních letadel CASA.

Vrtulníky W-3A Sokol jsou ve výzbroji českého letectva od poloviny 90. let. Vedle armádní přepravy a výcviku zabezpečují také leteckou záchrannou službu v Karlovarském a Plzeňském kraji, úkoly Letecké pátrací a záchranné služby pro celé území státu a jsou využívány v rámci Integrovaného záchranného systému ČR, třeba při povodních, požárech nebo v programu MEDEVAC (Medical Evacuation).

Generální oprava osmi vrtulníků je nezbytná kvůli jejich končící životnosti. Loni byly takto opraveny dva vrtulníky. Modernizace každého z nich stála 110 milionů korun.