Šetřete energie, nařídil Brusel. Česko to bude stát 180 miliard

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CEPS

Asi 180 miliard korun budou podle ministerstva průmyslu a obchodu stát v ČR opatření nutná k úsporám energií nařízeným Evropskou unií. Informují o tom Hospodářské noviny (HN).

Celá EU by měla spotřebu energií omezit podle předloňské směrnice do roku 2020 o pětinu, každý stát si ale stanoví vlastní cíl. Česká vláda určila loni v srpnu jako národní cíl snížení spotřeby o 47,84 petajoulu na 1190,46 petajoulu, tedy zhruba o čtyři procenta. Šetření má začít už letos, uvedl deník.

Úspora stanovená českou vládou se rovná přibližně množství energie vyrobenému za rok Jadernou elektrárnou Temelín. Ministerstvo chce kvůli úsporám posílit dotační programy pomáhající právě k šetření energií, například Novou zelenou úsporám, Panel2013+ nebo Operační program podnikání a inovace. Stát doufá, že na to získá peníze z evropských fondů a prodeje emisních povolenek. „Představa je, sesbírat tímto způsobem 60 miliard korun,“ řekl HN šéf energetické sekce ministerstva Pavel Gebauer. Sám stát plánuje uspořit část energií rekonstrukcemi státních budov.

Šetření se může dotknout i dodavatelů energií

Pokud by se následně v roce 2017 ukázalo, že se spotřeba energie v ČR nesnižuje podle plánu, přeneslo by se šetření na dodavatele energií. Museli by třeba zákazníkům poskytovat poradenství ohledně úsporných investic, nebo je přímo financovat. „Sledujeme situaci a připravujeme se na to,“ řekl deníku mluvčí energetické firmy ČEZ Ladislav Kříž.

Například podle iniciativy Šance pro budovy však budou investice do úsporných opatření mnohem vyšší, dohromady až 350 miliard korun. Také podle ředitele Teplárenského sdružení Martina Hájka je taková částka bližší realitě než odhad ministerstva průmyslu, píší HN.