Shell bude v Číně rozjíždět těžbu plynu z břidlic

břidlicový plyn, Čína

břidlicový plyn, Čína Zdroj: Reuters

Ropný gigant Royal Dutch Shell se dohodl s čínskou společností China National Petroleum Corporation (CNPC) na spolupráci při těžbě plynu z břidlic v Číně. Dohoda o sdílení produkce je vůbec první tohoto druhu v zemi. Čína má jedny z největších zásob plynu z břidlic na světě. Jeho těžba je však zatím ve velmi počáteční fázi.

Čínská vláda v příštích letech plánuje nejprve pro těžbu určit správnou technologii. Vládní energetická agentura NEA nedávno uvedla, že do roku 2015 chce země z břidlic vytěžit 6,5 miliardy metrů krychlových plynu, což je zhruba šest procent současné produkce plynu v zemi. Do roku 2020 však má těžba prudce vzrůst na 60 až 100 miliard metrů krychlových.

Čtěte také:

Čína sazí na plyn z břidlic. V těžbě chce překonat Spojené státy

Polsko výrazně mírní odhad zásob břidlicového plynu

Čína začala zkoumat možnosti těžby plynu z břidlic v roce 2009 po rozkvětu této těžby v USA. Její státní energetické společnosti od té doby vstoupily do několika projektů v USA spolu s firmami Chesapeake Energy a Devon Energy. Doma však mají zatím jen několik desítek vrtů a dohodly se ze zahraničními společnostmi, jako Shell, Chevron a Hess, na společných studiích těžby.

Předpokládané rozložení nalezišť břidlicového plynu ve světě

Předpokládané rozložení nalezišť břidlicového plynu ve světěPředpokládané rozložení nalezišť břidlicového plynu ve světě | EIAZdroj: The Energy Information Administration

Čína loni poprvé nabídla v aukci dvě ložiska plynu v břidlicích a další aukci chystá letos v dubnu nebo v květnu. Aukce se však mohly zúčastnit pouze domácí firmy. Zahraniční společnosti se zatím podílely pouze na průzkumu. Podle NEA budou moci nyní zahraniční firmy uzavírat s místními dohody o sdílení produkce nebo jim poskytovat inženýrské služby, napsala agentura Reuters.