Shell chce v Číně investovat miliardu dolarů

Těžba z břidlice

Těžba z břidlice Zdroj: profimedia.cz

Britsko-nizozemská společnost Royal Dutch Shell plánuje investovat v Číně nejméně miliardu USD (19,9 miliardy korun) ročně do těžby břidlicového plynu. Řekl to dnes v rozhovoru pro agenturu Reuters jeden z čelních představitelů Shellu v Číně Lim Haw Kuang. Investice je součástí plánu expanze firmy na největším energetickém trhu světa.

Shell si v březnu zajistil v Číně první smlouvu o sdílení produkce břidlicového plynu. Rozkvět těžby plynu z břidlice v USA zcela přeměnil zdejší energetický trh. Podle odhadů má Čína největší rezervy plynu v nekonvenčních zdrojích na světě.

Firma má rovněž v plánu investovat ve východní Číně 12,6 miliardy dolarů do rafinerie a petrochemického komplexu. Projekt by se mohl stát největší samostatnou zahraniční investicí v Číně.

Shell je jedním z největších investorů do energetického sektoru Číny, čelí zde však silné konkurenci. Exxon Mobil, BP, Total a Chevron se rovněž snaží získat větší podíl na čínském trhu, kde by se podle odhadů měla spotřeba zemního plynu v tomto desetiletí ztrojnásobit.

Na čínském trhu si Shell vybral pro projekty za partnery největší místní energetickou skupinu China National Petroleum Corp. (CNPC) a její mateřskou firmu PetroChina. CNPC se na celkové těžbě ropy v zemi podílí 60 procenty a na těžbě zemního má podíl tři čtvrtiny.