Shell měl nejhorší závěr roku za pět let. I kvůli Nigérii

Čerpací stanice Shell

Čerpací stanice Shell Zdroj: E15

Ropná společnost Royal Dutch Schell zažil mimořádně špatný konec roku. Zisk se v nejhorším čtvrtém čtvrtletí za posledních pět let propadl na polovinu. Shell už dopředu varoval před klesajícími maržemi evropských rafinerií a rostoucími náklady na těžbu.

Upravený zisk, který odečítá kolísání cen ropy, klesl na 2,9 miliardy dolarů (58,7 miliardy korun) proti výsledku 5,6 miliardy dolarů o rok dříve. Bylo to přesně tolik, kolik firma odhadla 17. ledna. Předtím analytici podle agentury Reuters odhadovali výsledek kolem čtyř miliard dolarů. Zisk za čtvrté čtvrtletí byl nejnižší od konce roku 2009.

Těžba ropy společnosti se za čtvrtletí snížila o pět procent na 3,25 milionu barelů denně. Dvě pětiny z toho jsou podle Shellu důsledkem uzavření vrtů v Nigérii z bezpečnostních důvodů, zbytek zapříčinila údržba a vyčerpávání starých polí, které ještě nestačila nahradit produkce nových zdrojů.

Shell vyjádřil odhodlání zrychlit prodej majetku a snížit dál výdaje. Firma chce získat zpět investory novým zaměřením na výnosy, uvedl v dnešní čtvrtletní zprávě nový generální ředitel Ben van Beurden, který nastoupil na začátku roku. Zisk Shellu skončil výrazně pod odhady již ve třetím čtvrtletí, kdy jej podkopaly slabé rafinerské marže, vyšší těžební náklady a výpadky produkce v Nigérii.

Cena ropy WTI v posledních pěti letechCena ropy WTI v posledních pěti letechCena ropy WTI v posledních pěti letech | bruner@mf.cz

Kapitálové výdaje společnosti mají letos klesnout o devět miliard na 37 miliard dolarů. Shell chce také v tomto roce prodat aktiva za 15 miliard dolarů. „Podnikáme v našem celosvětovém portfoliu tvrdé kroky, abychom zlepšili efektivnost kapitálu,“ uvedl van Beurden.

Nalákat investory chce Shell rovněž zvýšením dividendy za první čtvrtletí proti stejnému období předešlého roku o čtyři procenta. Firma to označila za projev důvěry ve svou schopnost tvořit dostatečně vysokou hotovost.

Podobné varování před horším ziskem jako Shell vydala letos i americká těžařská dvojka Chevron. Dokládá to, jak se ropný sektor potýká s růstem nákladů v době, kdy již třetí rok po sobě průměrná světová cena ropy stagnuje kolem 110 dolarů za barel.