Shell vycouval z těžby plynu v Černém moři

Shell

Shell Zdroj: ctk

Britsko-nizozemský koncern Royal Dutch Shell dnes ohlásil, že se v lednu rozhodl ukončit jednání s ukrajinskými úřady a společností Exxon Mobil o těžbě zemního plynu v Černém moři.

Mluvčí společnosti to vysvětlila tím, že koncern počítal s uzavřením dohody o těžbě již v roce 2012 či 2013, ale bohužel se tak nestalo, a tak se společnost rozhodla soustředit se na jiné projekty. Nadále má však zájem o další projekty na Ukrajině, zejména týkající se těžby břidlicového plynu na východě země.

Exxon Mobil naopak v dnešním prohlášení potvrdil, že se nadále zajímá o licenci k těžbě z naleziště v severozápadní části Černého moře, ale momentálně jsou jednání u ledu, „vzhledem k aktuálnímu vývoji“.

Minulý měsíc protestní hnutí v Kyjevě vyústilo ve svržení proruského prezidenta Viktora Janukovyče, následně Rusové, neuznávající nový režim v Kyjevě, ovládli Krym.

Ukrajinci dlouhodobě usilují o snížení závislosti na dodávkách ruského plynu, a to i za pomoci projektů týkajících se těžby břidlicového plynu či těžby v Černém moři.

Až dosud se tato těžba odehrávala v blízkosti Krymu, avšak příslušnou společnost krymské úřady „znárodnily“. Ruská média předpokládají, že firmu a naleziště převezme ruský koncern Gazprom.