Siemens chce zrušit tisíce pracovních míst

Siemens

Siemens Zdroj: profimedia.cz

Německý strojírenský koncern Siemens uvažuje o zrušení tisíců pracovních míst. Podle deníku Die Welt by firma, která působí i v Česku, kvůli slabé poptávce v Evropě mohla propustit až deset tisíc zaměstnanců.

Jak uvedl deník Börsen-Zeitung, Siemens o propouštění zatím jen uvažuje. Konečné rozhodnutí by mělo padnout v říjnu či listopadu. Pokud ale k zeštíhlení personálu dojde, bude to znamenat obrat v dosavadní firemní strategii. Za posledních patnáct měsíců totiž Siemens po celém světě vytvořil 23 tisíc pracovních míst. Také česká pobočka letos stihla vytvořit již několik stovek pracovních míst.

Výsledky Siemensu za třetí čtvrtletí fiskálního roku firmy, které končí v červnu, ale ukázaly meziroční propad 23 procent v hodnotě nových zakázek. Provozní zisk vzrostl o 60 procent na 1,8 miliardy eur. Podle předsedy představenstva Petera Löschera v nejbližších měsících dojde k poklesu světového hospodářství.

Löscher už před měsícem uvedl, že firma musí začít šetřit. V první polovině roku přitom Siemens naopak radikálně zvýšil výdaje na podporu výzkumu a odbytu.

Německý koncern je největším strojírenským podnikem v Evropě. Po celém světě zaměstnává okolo 400 tisíc lidí, z toho necelých 11 tisíc v České republice. Mluvčí české pobočky Siemensu Pavel Kaidl na dotaz E15.cz uvedl, že z německé centrály žádné informace o propuštění nedostal. „Tato informace se týká mateřského koncernu Siemens AG. Proto nemám oprávnění tuto zprávu komentovat,“ dodal.