Siemens reorganizuje. Vyčlení skomírající energetickou a plynárenskou divizi

Plynové turbíny Siemens

Plynové turbíny Siemens Zdroj: Siemens

Plynové turbíny Siemens
Výroba listů větrné turbíny Siemens
Větrné turbíny Siemensu v Austrálii (ilustrační foto)
4
Fotogalerie

Německá průmyslová skupina Siemens hodlá oddělit podnikání v oblasti energetiky a zemního plynu do samostatné jednotky. Divize je pro ni zátěží kvůli rozvoji obnovitelných zdrojů energie a zhroucení poptávky po plynových turbínách.

Siemens uvedl, že nová jednotka vytvoří „významného hráče“ na energetickém trhu s příjmy ve výši 30 miliard eur (772 miliard korun) a více než 80 tisíci zaměstnanci. Společnost na něj hodlá také převést podíl 59 procent, který drží v energetické firmě Siemens Gamesa Renewable Energy.

Siemens se v podniku vzdá většinového podílu, ale zůstane silným akcionářem s podílem menším než 50 procent. Nezávislý subjekt by měl v září 2020 vstoupit na akciovou burzu.

V loňském roce se zisk plynárenské a energetické divize snížil o tři čtvrtiny na 377 milionů eur, zatímco příjmy jí poklesly o 19 procent.

Rozhodnutí divizi oddělit schválila dozorčí rada společnosti. Odbory vyčlenění divize podpořily. Podle jejich názoru se tak podnikání bude lépe dařit, protože jinak by hrozilo další snížení investic.

Tento krok je součástí širšího plánu reorganizace, jehož dlouhodobým cílem je zvýšit ziskovou marži na 14 až 18 procent z loňských 11,3 procenta, napsal list Financial Times.

Německá odborová organizace IG Metall varovala, že vyčlenění divize do samostatné jednotky by mohlo mít dopady na pracovní místa. Jako příklad odbory zmínily provozy v Berlíně, Duisburgu, Erfurtu, Erlangenu, Görlitzu, Mülheimu, Norimberku a Offenbachu. Jaké konkrétní dopady bude plán Siemensu mít na budoucnost pracovních míst a provozů, jasné podle DPA ještě není. Agentury se rovněž nezmiňují o případném osudu pracovních míst v zahraničí. Siemens má závody i v Česku.