Siemensu klesl kvůli odpisům zisk o 60 procent

Siemens

Siemens Zdroj: profimedia.cz

Čistý zisk německého průmyslového koncernu Siemens klesl ve firemním druhém čtvrtletí do konce března meziročně o 60 procent na 1,05 miliardy eur (26,2 miliardy korun). Způsobily to jednorázové odpisy a loňský mimořádný zisk. Firma v dnešním sdělení snížila celoroční odhad zisku.

Siemens odepsal 640 milionů eur ze svého podílu v komunikační divizi NSN a 278 milionů eur kvůli odkladům projektů větrné energie v energetické divizi Power Transmission. V úterý společnost vyměnila šéfa energetické divize a generální ředitel skupiny Peter Löscher dnes uvedl, že problémy v Power Transmission se „systémově řeší“.

Letošní zisk klesl i kvůli tomu, že ve stejném období minulého roku vytěžil Siemens 1,5 miliardy eur z prodeje podílu v jaderném společném podniku Areva NP. Tržby skupiny se za poslední čtvrtletí zvýšily o devět procent na 19,3 miliardy eur.

Společnost s nejvyšší tržní hodnotou v Německu sdělila, že provozní zisk v tomto finančním roce do konce září se bude pohybovat mezi 5,2 a 5,4 miliardy eur proti dosud předpokládanému výsledku šest miliard eur. Analytici podle agentury Reuters snížený odhad čekali poté, co firma informovala o problémech s projekty větrné energie v Severním moři.