Siemensu vzrostl zisk o 40 procent, firma se ale dalšího vývoje obává

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Pinkas, Euro

Německému průmyslovému koncernu Siemens vzrostl ve fiskálním čtvrtém čtvrtletí čistý zisk o 40 procent na 1,5 miliardy eur (41,7 miliardy korun). Firma ale současně zveřejnila obezřetný výhled na letošní fiskální rok a uvedla, že se obává dopadu globálního napětí na její podnikání. Problematická je také produkce v oblasti větrných turbín, kde firmě vznikla ztráta kvůli mimořádným nákladům spojeným s vadnými turbínami.

Příjmy se za tři měsíce do konce září téměř nezměnily, činily 20,5 miliardy eur. Očištěný zisk stoupl o 28 procent na 2,2 miliardy eur a mírně tak zaostal za očekáváním analytiků. Hodnota přijatých zakázek stoupla o dvě procenta.

Siemens je jednou z největším firem v Německu a velkým vývozcem zboží od vlaků po turbíny a vybavení nemocnic. Patří ke světovým lídrům v oblasti elektroniky a elektroinženýrství. Zisk energetické divize klesl o 28 procent. Další divize však vykázaly růst.

Pomůcky pro sluchově postižené vynesly 2,5 miliardy eur
Siemens také oznámil prodej pomůcek pro sluchově postižené za 2,5 miliardy eur. Novým majitelem jsou investiční firma EQT a německá rodina podnikatelů Strüngmannových.

Kvůli problémům s větrnými turbínami a nejistému globálnímu vývoji je Siemens ve výhledu na letošní rok obezřetný. Příjmy mají zůstat na zhruba stejné úrovni jako loni. Zisk se má sice zvýšit o nejméně 15 procent, avšak hlavně díky prodeji některých aktivit.