Sigma dodá zařízení na Novovoroněžskou jadernou elektrárnu

Novovoroněžská jaderná elektrárna II

Novovoroněžská jaderná elektrárna II Zdroj: Wikimedia

Společnost Sigma Group získala další kontrakt v jaderné energetice. S Rosatomem podepsala smlouvu na dodávky čerpadel havarijního přívodu bóru pro druhý blok Novovoroněžské jaderné elektrárny 2, který je v současnosti ve výstavbě. Hodnota zakázky se pohybuje okolo dvou milionů eur. Za poslední čtyři roky dodala Sigma pro ruské jaderné elektrárny zařízení za více než 30 milionů eur.

„Sigma je spolehlivým dodavatelem pro ruské jaderné odvětví. Zařízení vyrobené touto společností tak naleznete nejen na řadě ruských jaderných elektráren, jako například na Leningradské, Kalininské, Balakovské nebo Bělojarské, ale i na jaderných elektrárnách, které se staví podle ruských projektů v dalších zemích světa, jako například na indické elektrárně Kudankulam,“ prohlásil výkonný viceprezident společnosti Rusatom Overseas Leoš Tomíček.

„ V případě vítězství Konsorcia MIR.1200 v tendru na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín se Sigma stane dodavatelem veškerých čerpadel a technologických modulů spojených s čerpacím zařízením pro elektrárnu. Hodnota této dodávky bude činit více než 23 miliard korun. Se společností jsme již podepsali právně závaznou smlouvu o smlouvě budoucí,“ dodalTomíček.

Zakázka i pro Arako a Armatury Group

V nejbližší době se očekává, že budou podepsány smlouvy na dodávku zařízení pro druhý blok Novovoroněžské jaderné elektrárny 2 také s českými společnostmi Arako na dodávku regulačních ventilů a Armatury Group na dodávku armatur a kulových kohoutů.

Výstavba Novovoroněžské jaderné elektrárny 2 probíhá v souladu s harmonogramem. V současné době se na prvním bloku uskutečňuje betonáž kupole kontejnmentu reaktorové haly, která by měla být dokončena v třetím čtvrtletí tohoto roku. Také pokračuje výstavba zařízení pro systém pasivního odvodu tepla.

Na druhém bloku byla zakončena montáž podpěrné konstrukce v reaktorové hale a montáž mostového jeřábu o nosnosti 220 tun v turbínové hale. S pomocí jeřábu se bude v nejbližší době montovat velkorozměrné těžké zařízení: vysokotlaké ohřívače a separátory – přihříváky páry. Už v srpnu se na jaderné elektrárně začnou montovat elektrické kabely.