Sigma Group dodá hlavní čerpadla pro tepelnou elektrárnu v Polsku

Elektrárna Jaworzno

Elektrárna Jaworzno Zdroj: Beemwej via Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Společnost Sigma Group z Lutína na Olomoucku dodá hlavní chladicí čerpadla pro nový blok polské tepelné elektrárny Jaworzno, jehož výkon bude 910 megawatt. Hodnota kontraktu nebyla zveřejněna. Firma v Polsku v posledních letech získala zakázky za víc než půl miliardy korun. Čerpadla z produkce holdingu Sigma Group jsou instalována především v polských elektrárnách.

Společnost Sigma Group byla vybrána jako dodavatel hlavních chladicích čerpadel ve výběrovém řízení, které vyhlásila dceřiná firma polského výrobce kotlů Rafako. „Předmětem uzavřeného kontraktu je především dodávka dvou kompletních čerpacích agregátů s pomaluběžnými elektromotory o výkonu 4,8 megawatt,“ uvedlo vedení Sigma Group.

Lutínská firma dodá také náhradní díly, bude dohlížet na montáž a zprovoznění chladicích čerpadel v novém bloku polské elektrárny. Součástí kontraktu je i servis čerpadel. „Investorem je druhý největší polský výrobce elektrické energie, společnost Tauron Wytwarzanie,“ stojí ve zprávě.

Polsko patří mezi hlavní exportní teritoria Sigmy Group. Například předloni lutínský podnik podepsal s konsorciem firem Hitachi Power Europe a Polimex - Mostostal kontrakt na dodávku hlavních chladicích čerpadel pro nový blok v elektrárně Kozienice 11 o výkonu 1075 megawatt. Sigma Group se podílí také na stavbě nových bloků v elektrárně Opole s celkovým výkonem 1800 megawatt. Už dříve firma dodala čerpadla pro elektrárny Lagisza a Blchatów.

Souhrnná hodnota dodávek čerpadel na tyto akce přesahuje 500 milionů korun. Sigma Group dodává čerpadla do provozů všech tří největších polských výrobců elektřiny, kterými jsou Tauron, PGE GiEK a ENEA.

Sigma Group v roce 2014 zaznamenala výrazný pokles exportu do Ruska v souvislosti se sankcemi EU kvůli konfliktu na Ukrajině

Holdingu Sigma Group loni klesly konsolidované tržby meziročně o šest procent z 1,468 miliardy korun v roce 2013 na 1,379 miliardy korun. Na zahraničních trzích loni holding získal 896 milionů korun a v tuzemsku 483 milionů.

Sigma Group v roce 2014 zaznamenala výrazný pokles exportu do Ruska v souvislosti se sankcemi EU kvůli konfliktu na Ukrajině. Exportní tržby Sigmy Group loni nepříznivě ovlivnil také posun dostavby 3. a 4. bloku jaderné elektrárny Mochovce na Slovensku, kterou má lutínská firma vybavit čerpadly. Naopak vzrostl vývoz do Indie, Egypta, Polska a Turecka. Společnost loni začala exportovat také do Uzbekistánu.

Skupina Sigma Group vyrábí čerpadla pro energetiku, vodní hospodářství, zemědělství, chemii, hutě a doly. Hlavním tuzemským odběratelem Sigmy Group je ČEZ. Důležitými zákazníky v Česku jsou také společnosti Elektrárny Opatovice, Dalkia ČR, Teplárny Brno, OKD či Sokolovská uhelná.

Holding Sigma Group tvoří 15 vývojových, výrobních a obchodních společností orientovaných na čerpací techniku. Mateřská společnost Sigma Group zaměstnává pět stovek lidí a má základní kapitál 89 milionů korun. Jejím jediným akcionářem je kyperská firma TZ Stones Mining Limited.