Síkela chce státního obchodníka s energiemi. Zároveň schválil půjčku pro EPH a Sev.en Energy

I Síkela už doma šetří na energiích.

I Síkela už doma šetří na energiích. Zdroj: Foto Aha! – J. Poláček

Ministr průymslu a obchodu J. Síkela po jednání vlády, 31. srpna 2022.
Schůze sněmovny: Hlasování o nedůvěře vlády, na snímku ministr průmyslu a obchodu Josef Síkela (1.9.2022)
3
Fotogalerie

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) chce ve středu vládě představit varianty konceptu pro vznik státního obchodníka s energiemi, který by měl zajišťovat energie pro veřejný sektor. Vláda by měla vybrat nejvhodnější řešení. Síkela preferuje vznik agentury, která by mohla pověřit zkušené obchodníky na trhu, řekl v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Státní obchodník s energiemi by podle ministra měl být připraven v nejbližší době, aby mohl zajišťovat energie pro veřejné instituce pro příští rok.

Síkela bude o podobě konceptu jednat v pondělí s odborníky, následně ho představí koalici a vládě. Ta by měla vybírat z více variant. Sám preferuje vznik agentury, což je podle něj nejrychlejší řešení. Prvním úkolem státního obchodníka bude zajištění energií pro veřejné instituce na příští rok. "Paralelně s jeho přípravou budeme připravovat nákupy energií, které by následně za výhodnější ceny tento obchodník přeprodal veřejné správě," řekl už v týdnu Síkela.

Síkela zároveň schválil žádosti společností Energetický a průmyslový holding (EPH) Daniela Křetínského a skupiny Sev.en Energy Pavla Tykače o půjčku na zálohy, které musí výrobci elektřiny skládat při obchodování na energetické burze, řekl v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Výši půjčky neuvedl.

Zálohy v současnosti dosahují rekordních výší kvůli vysokým cenám energií. Ministerstvo financí proto už v červenci podpořilo půjčkou polostátní firmu ČEZ. Půjčí jí až tři miliardy eur (více než 74 miliard korun)

Síkela: Nízké ceny energií jsou navždy pryč. Nezaspali jsme a máme plán

Video placeholde
Síkela pro Blesk: Nízké ceny energií jsou navždy pryč! Nezaspali jsme a máme plán • Pavlína Horáková, Lukáš Červený