Situace je mimořádně vážná. Odboráři z Liberty Ostrava chystají protest před hlavní bránou

Liberty Ostrava

Liberty Ostrava Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Před hlavní bránou hutní společnosti Liberty Ostrava se 22. února v poledne uskuteční odborový protestní mítink za tamní zachování výroby oceli. Novinářům to dnes oznámil předseda OS KOVO Roman Ďurčo a další zástupci odborů. Odboráři také kritizovali vládu, že situaci v huti Liberty Ostrava, která od 22. prosince stojí a zaměstnanci jsou doma, nevěnuje dostatečnou pozornost.

„Situace je mimořádně vážná,“ řekl novinářům Ďurčo. Odboráři chtějí, aby akce byla co největší, vyzvali proto i veřejnost, aby se protestu zúčastnila po boku zaměstnanců huti. Podle odborů je situace špatná i v dalších továrnách z koncernu GFG Alliance britského podnikatele Sanjeeva Gupty. Ostravská huť patří do GFG od roku 2019.

Předseda odborové organizace ocelárny Liberty Ostrava Roman Bečica kritizoval vládu, že se věci dost nevěnuje. Podotkl, že do Ostravy kvůli situaci v huti zatím nedorazil ani předseda vlády Petr Fiala ani ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN).

Většina provozů ostravské huti od 22. prosince stojí a většina jejích zaměstnanců i pracovníků jejího dodavatele energií Tameh Czech nechodí do práce. Tameh skončil v úpadku a dodávky energií do huti zastavil, neboť mu Liberty za služby neplatila. Liberty Ostrava, která vyrábí ocel hlavně pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl, má problémy platit závazky delší dobu, před věřiteli ji ale od loňského prosince chrání moratorium vyhlášené soudem. Liberty Ostrava má okolo 6000 zaměstnanců, Tameh zhruba 300.

Liberty a Tameh jsou úzce provázané ekonomicky i technologicky. Tameh je někdejší závod Energetika, který byl postaven jako součást tehdejší Nové huti, nynější Liberty. Tameh huti dodává elektřinu, různé plyny a páry. Liberty zase dodává Tamehu palivo v podobě vysokopecních a koksárenských plynů, bez nichž se provoz energetické společnosti neobejde. Když huť vlastnila skupina ArcelorMittal, byla Energetika vyčleněna do samostatné firmy. Když se majitelem huti stala Liberty Steel Group z koncernu GFG Alliance, Tameh zůstal majetkem společného podniku skupiny ArcelorMittal a polského holdingu Tauron.