Škoda Auto si prodlouží vánoční prázdniny. Vyrábět začne až 10. ledna

Škoda Auto Vrchlabí

Škoda Auto Vrchlabí Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Škoda Auto Kvasiny
Škoda Auto Kvasiny
Škoda Auto Kvasiny
Škoda Auto Kvasiny
Škoda Auto Kvasiny
26
Fotogalerie

Výroba v automobilce Škoda Auto se po vánočních svátcích rozjede až 10. ledna. Výrobní linky se před svátky zastaví 22. a 23. prosince. Uvedl to dnes týdeník Škodovácký odborář. Důvodem delší odstávky je podle něj rozhodnutí z koncernu Volkswagen a také nutnost provést plánované investice.

Firma podle odborů požadovala, aby byla na tyto dny naplánována dovolená, odbory to ale odmítaly. "Vyjednali jsme pro tyto dny překážku na straně zaměstnavatele s náhradou 80 procent průměrné mzdy, což představuje denní výdělek," uvedl předseda podnikové rady Jaroslav Povšík. "Platí, že kdo v tyto dny nemá smysluplnou práci, tak má překážku na straně zaměstnavatele, firma to akceptovala," dodal.

Montáže budou v roce 2022 nabíhat ranní směnou v pondělí 10. ledna, některé provozy, které musí zajistit karoserie do výroby, například svařovny nebo lakovny, se ale rozjedou již noční směnou z neděle na pondělí 10. ledna, dříve začnou fungovat i některé provozy lisoven. V provozu komponent se budou lidé do práce vracet již v prvním týdnu příštího roku.

Video placeholde
Škoda auto chce prodávat už jen elektromobily! Jaké změny se chystají? • Videohub

Škoda Auto podepsala novou kolektivní smlouvu

Zástupci mladoboleslavské automobilky Škoda Auto a odborů podepsali novou kolektivní smlouvu pro příští rok. Tématem jednání byly sociální náklady a roční pracovní doba. Nová smlouva platí do konce příštího roku, část smlouvy o atypických směnných systémech platí na dva roky, uvedl dnes týdeník Škodovácký odborář. Na jaře bude firma s odbory jednat o růstu mezd.

Dohoda o atypických směnných systémech, tedy sedmnáctisměnném v Mladé Boleslavi a osmnáctisměnném v Kvasinách, platí na dva roky. V Mladé Boleslavi platí běžný patnáctisměnný systém, tedy tři směny každý pracovní den.

Odbory řešily s automobilkou i termín hromadné dovolené, která se příští rok uskuteční na přelomu července a srpna. "Vzápětí byly zahájeny plány zaměstnanců pro osobní plánování dovolené, kde vycházíme z matematiky: 20 dní ze zákona plus pět dní vyjednaných Odbory KOVO minus pevně plánovaná hromadná dovolená, rovná se zůstatek nejméně šest dní pro osobní plánování," uvedly odbory.

Odbory se zasadily také o vyjednání dnů dovolené, které propojí státní svátky s víkendem a vytvoří ucelené delší volno. "Zajímavým prvkem roční pracovní doby je z toho pohledu propojení svátků 5. a 6. července, které vycházejí tentokrát na úterý a středu. Investováním pouhých tří dnů hromadné dovolené dojde k propojení se dvěma svátky a dvěma víkendy, čímž vznikne krásných devět dnů volna," uvedly odbory.

Na jaře začne ve Škoda Auto vyjednávání o růstu mezd. Poslední kolektivní vyjednávání se uskutečnilo v roce 2020, kdy se odbory s firmou dohodly na dvouleté smlouvě. Tarifní mzdy v automobilce Škoda Auto vzrostly od 1. dubna 2020 o 5,7 procenta, od 1. dubna 2021 se zvýšily o další 2000 korun.