Škoda Auto zažila rekordní měsíc

Škoda Auto

Škoda Auto Zdroj: 7/Jiri Kotatko

Škoda Auto prodala v letošním prvním čtvrtletí 242 700 aut, což je o 11,8 procenta více než za stejné období loni. Úspěšný byl pro automobilku i březen, kdy dosáhla nejlepšího měsíčního prodejního výsledku všech dob. Počet vozů prodaných v březnu meziročně vzrostl o 12,1 procenta na 95.200. Uvedl to mluvčí firmy Jozef Baláž.

„V nadcházejících měsících budeme pokračovat v modelové ofenzívě a rozšíříme naši modelovou paletu o další nové, atraktivní modely,“ řekl člen představenstva pro prodej a marketing Jürgen Stackmann. Podle mluvčího podíl značky Škoda vzrostl na světovém trhu o 0,1 bodu na téměř 1,5 procenta. Automobilka chce do roku 2018 prodávat přes 1,5 milionu aut ročně. V roce 2011 prodala rekordních 879 200 aut.

Na rekordní prodeje a zisky opakovaně upozorňují odbory automobilky při vyjednávání s vedením o nové kolektivní smlouvě zajišťující růst platů zaměstnanců. Vloni se tarifní mzdy zvýšily o čtyři procenta, letos odbory požadují šest procent. Platnost kolektivní smlouvy skončila 31. března, odbory následně vstoupily do stávkové pohotovosti a doporučily dělníkům nenastupovat na sobotní směnu.

Výrazný zájem o vozy firma zaznamenala ve východní Evropě, zejména v Rusku, kde prodeje ve čtvrtletí vzrostly o 38,7 procenta na zhruba 28 300 vozů. Na indickém trhu ve stejném období Škoda zaznamenala nárůst o 40 procent na více než 11 500 vozů a v Číně prodala 59.200 aut, o 8,9 procenta více než loni, upřesnil Baláž.

V západní Evropě v prvních třech měsících automobilka prodala necelých 98.500 vozů, což činí meziroční nárůst o 3,7 procenta. Nejvíce vzrostly prodeje v Rakousku, o 23,6 procenta, ve Velké Británii, o 22,8 procenta, a ve Francii, o 19,3 procenta. V březnu šly v západní Evropě nejlépe na odbyt modely Škoda Fabia a Octavia. Nárůst prodeje v této části Evropy byl i u modelových řad Yeti a Roomster a dobře si vedl i Superb, dodal mluvčí.