Škoda Electric dodala Caterpillaru 700 motorů, další budou následovat

Důlní vůz Caterpillar

Důlní vůz Caterpillar Zdroj: CC BY 2.0: Roy Luck

Téměř 700 trakčních motorů pro pohon obřích důlních vozidel, která uvezou až 360 tun nákladu, vyrobila a dodala za osm let plzeňská Škoda Electric americké skupině Caterpillar, světové jedničce na trhu těžebních strojů. Přes recesi, která letos zasáhla těžbu nerostů i fosilních paliv, bude Caterpillar potřebovat dalších více než 100 škodováckých motorů v hodnotě přesahující 150 milionů korun.

Plzeňský podnik dodává výrobky dalším gigantům světového strojírenství. „V prosinci jsme uzavřeli kontrakt s americkým koncernem GE Transportation na dodávku 660 kusů kompletních mechanických pohonů pro 110 lokomotiv určených pro osobní přepravu v Kazachstánu,“ uvedl šéf Škody Electric Jaromír Šilhánek. Korejskému koncernu Hyundai Rotem dodá kompletní elektrovýzbroj a mechanický pohon pro 80 lokomotiv, které budou vozit cestující v Turecku. Celkem jde o zakázky za 3,5 miliardy korun.

Už loni v březnu získal plzeňský podnik zlatý certifikát. Pro získání nejvyšší úrovně SQEP (Program excelence kvality dodavatelů) musela Škodovka například garantovat, že minimálně 98 procent dodávek musí dorazit k zákazníkovi přesně v termínu a že si dodavatel může dovolit pouze jedinou chybu při dodávce 100.000 dílů. Trakční motory jsou pro důlní vozidla klíčovým produktem.

Škoda Electric, výrobce trolejbusů, trakčních motorů a pohonů se 750 lidmi, plánuje letos utržit 3,8 miliardy korun, meziročně o zhruba pětinu více. Loňský zisk zatím firma neuvedla. Předloni činil čistý zisk 700 milionů Kč, meziročně o 18 procent více.