Škoda i TPCA chystají letní odstávku. Stroje nepojedou až tři týdny

Převodovka DQ 200

Převodovka DQ 200 Zdroj: Skoda Auto

Středočeské automobilky Škoda Auto a Toyota Peugeot Citroën Automobile (TPCA) se chystají na dvou až třítýdenní odstávku výroby, tisíce zaměstnanců automobilek i jejich dodavatelských firem čeká celozávodní dovolená. Při odstávce se bude v továrnách provádět údržba, modernizace a oprava strojů.

Automobilka TPCA u Kolína a závody Škody v Mladé Boleslavi a Vrchlabí zastaví výrobu na dva týdny od 3. srpna. V závodě Škody v Kvasinách na Rychovsku odstávka začala už dnes, po tři týdny se bude připravovat na rozšíření výroby.

„Dobu, kdy bude zastavena výroba, efektivně využijeme k cílené optimalizaci a úpravě našich výrobních zařízení. V příštích týdnech, tedy i po celozávodní dovolené, se budeme soustředit především na plánované rozšíření výroby v závodě Kvasiny,“ uvedl člen představenstva Škody odpovědný za výrobu a logistiku Michael Oeljeklaus.

Škoda navyšuje kapacity

V Kvasinách se nyní vyrábí nová generace vozů Škody Superb a Superb Combi a model Škoda Yeti. Do roku 2018 by mělo v továrně vzniknout dalších až 1300 pracovních míst a výrobní kapacita má vzrůst až na 280 tisíc vozů ročně. V následujících třech letech hodlá automobilka v Kvasinách investovat zhruba 7,2 miliardy korun.

Zaměstnancům kolínské automobilky TPCA začíná celozávodní dovolená v pondělí 3. srpna a potrvá dva týdny. „Přestože se výrobní linky zastaví, život v automobilce až tak docela neutichne. Odstávka bude tradičně využita k údržbě strojů a výrobních linek, na nichž se už od května minulého roku vyrábí druhá generace kolínských 'trojčat' Toyota Aygo, Peugeot 108 a Citroën C1,“ řekl mluvčí TPCA Marek Hovorka.