Škoda JS uplácela ukrajinského politika, tvrdí švýcarská justice

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Jan Rasch, Euro

Švýcarská justice podezírá plzeňskou společnost Škoda JS, která vyrábí zařízení pro jaderné elektrárny, z uplacení ukrajinského člena parlamentu za dohazování zakázek. Podle deníku Právo jde o předsedu parlamentní komise pro paliva, energetiku, jadernou politiku a bezpečnost Mykolu Martynenka. S případem souvisí nedávná razie v sídle firmy.

„Švýcarská justice zahájila vyšetřování pro trestné činy podplácení cizích úředních činitelů a praní peněz,“ uvedl zdroj deníku. Provize za zakázky měly z Plzně putovat na účet panamské firmy Bradcrest Investment, jehož majitelem je podle Švýcarů právě Martynenko.

Čeští i švýcarští Vyšetřovatelé odmítli k případu sdělit jakékoli podrobnosti. Za praní špinavých peněz hrozí ve Švýcarsku až pět let vězení a pokuta do milionu franků.

Škoda JS loni získala několik zakázek od ukrajinské státní společnosti Energoatom na dodávky zařízení pro tři jaderné elektrárny. Letos na podzim pak Kyjev oznámil, že česká firma by se měla podílet na dostavbě Chmelnycké jaderné elektrárny.