Škoda Power hodlá zdvojnásobit obrat

Jiří Šmondrk, Škoda Power

Jiří Šmondrk, Škoda Power Zdroj: E15 Eduard Erben

Výrobce turbín Škoda Power hodlá do pěti let zdvojnásobit tržby na patnáct miliard korun. Pomoci jí k tomu má i změna značky na Doosan Škoda Power. Jméno mateřského korejského koncernu v novém obchodním jménu pomůže Škodě na trzích, kde nemá česká značka takový zvuk – například ve Spojených státech a v Asii.

Růst tržeb má z dvaceti až třiceti procent zajistit modernizace turbínových zařízení od jiných výrobců. Vzhledem k celosvětovému instalovanému výkonu v elektrárnách, který přesahuje čtyři tisíce gigawattů, má tento byznys obrovský potenciál, tvrdí Jiří Šmondrk, generální ředitel Škody Power. Motorem expanze by tento segment měl být i v USA, kde chce Škoda Power příští rok získat první zakázku. Sází na to, že na rozdíl od jiných dodavatelů jen nemění jednotlivé součásti, ale zároveň díky modernizaci dokáže zvýšit výkon turbíny.

V tomto ohledu je pro Škodu Power důležitá zakázka na modernizaci vysokotlakých částí čtyř parních turbín finské jaderné elektrárny Loviisa, kterou původně dodali Rusové. „Ukázali jsme, že modernizaci zvládneme i bez původní technické dokumentace. Výkresy si děláme sami díky speciálnímu 3D skenování celé turbíny,“ říká Šmondrk. Plzeňská firma se chce v Loviise zúčastnit i budoucích tendrů na moŠkoda dernizaci nízkotlakých částí turbín, což bude zakázka za miliardy korun.

Plán na zdvojnásobení tržeb se podle Šmondrka neobejde bez akvizice. Pravděpodobně to bude projekt v Indii, kde má Škoda poměrně silnou pozici. Po loňském pokusu o koupi výrobní firmy, který zhatily právní problémy, se patrně bude stavět výrobní závod na zelené louce. Současně se zvýšením výrobních kapacit se tak firma stane i místním výrobcem. Indie zatěžuje dovoz strojů clem deset až patnáct procent. Výroba přímo v zemi by toto znevýhodnění měla odstranit.

Nejstarší firma v Jižní Koreji

Doosan Škoda Power, člen skupiny Doosan Power Systems, je významným evropským výrobcem a dodavatelem zařízení pro elektrárny, hlavně vybavení strojoven parních turbín. Její portfolio zahrnuje parní turbíny od paroplynových cyklů po elektrárny na biomasu. Nadnárodní skupina Doosan byla založena v roce 1896 a je nejstarší firmou v Jižní Koreji. Zaměstnává 43 tisíc lidí v 35 zemích. Vyrábí elektrárny, odlitky a výkovky, stavební a strojní zařízení, obráběcí stroje, lodní motory, prostředky kolejové dopravy, ocelové mosty a podobně.