Škoda se s odbory na platech nedohodla, hrozí protesty

Škoda Auto

Škoda Auto Zdroj: 7/Jiri Kotatko

Vyjednávání o podobě nové kolektivní smlouvy v automobilce Škoda ke shodě nedospělo. Pro odbory je růst platového tarifu o 4,3 procenta nepřijatelný, požadují šest procent a zvažují protestní akce. Stávající kolektivní smlouva končí dnes, odbory a firma se jejími pravidly řídí i nadále. Vyplývá to z aktuálních informací zveřejněných na internetových stránkách Odborového svazu Kovo při Škoda Auto.

Podle šéfa odborářů Jaroslava Povšíka je poslední nabídka zaměstnavatele, která obsahuje mimo jiné růst platů o 4,3 procenta, stále nedostatečná a nedosahuje ani spodní hranice jejich požadavku. Odbory podle něj vyšly zaměstnavateli vstříc tím, že místo původně požadovaného navýšení o sedm procent chtějí šest. Přijali také nižší prognózu inflace z 3,5 na 3,2 procenta, uvedl Povšík.

Odbory dále upozornily, že si zaměstnanci nepřejí, aby byli srovnáváni s firmami, které jsou v ČR mimo špičku. Vedení sdělily stanovisko kolegů z bratislavského závodu Volkswagen, kteří jim na své čtvrteční konferenci vyjádřili podporu a jsou připraveni zúčastnit se protestních akcí v Mladé Boleslavi. O totéž odbory hodlají žádat i kolegy z Polska a Maďarska.

Odbory v pátek požádaly o stanovisko k současnému stavu jednání představenstvo. Po mimořádném pondělním zasedání Podnikové rady pak předají zaměstnavateli její stanovisko. „Pokud některý z vedoucích pracovníků bude obcházet ustanovení kolektivní smlouvy v oblasti informace, projednání a spolurozhodování, odbory okamžitě spustí protestní akce včetně zastavení práce,“ upozornil Povšík. Po zasedání rady odbory zahájí organizaci informativních mítinků v závodech Škoda Auto v Mladé Boleslavi, Kvasinách a Vrchlabí.

Současná kolektivní smlouva platí i po 31. březnu včetně současného odměňování zaměstnanců, uvedl Povšík. Na jejím základě se zaměstnancům od loňského dubna zvýšily tarifní mzdy o čtyři procenta a vzrostly také jednorázové platby.