Škoda Transportation chce prorazit na americký trh, v USA založila firmu

Výroba v Škoda Transportation

Výroba v Škoda Transportation Zdroj: E15

Škoda Transportation
Škoda Transportation
2
Fotogalerie
Škoda Transportation založila ve Spojených státech amerických novou dceřinou společnost Škoda Transportation USA. Výrobce vlaků, lokomotiv, tramvají, trolejbusů a vozů metra chce totiž dlouhodobě cílit nejen na tradiční středoevropské a východní trhy, ale také na západní země.

„Mapujeme naše možnosti a vybíráme vhodné projekty na rozsáhlém a rozvíjejícím se severoamerickém trhu. Věřím, že máme velkou šanci uspět nejen v USA, ale i v Kanadě,“ uvedl předseda představenstva Tomáš Ignačák.

Americký tým vede Scott Ellis, který sloužil v námořnictvu USA u ponorek. Poté studoval strojní inženýrství a pracoval čtyři roky jako manažer pro největšího světového dodavatele kabelů Tyco Electronics. V roce 2006 začal svou kariéru v dopravním průmyslu jako obchodní manažer firem Voith a poté Dellner Couplers. V letech 2014 až 2016 působil jako manažer japonského výrobce kolejových vozidel Kinki Sharyo.

Ellis vnímá značku Škoda jako velmi úspěšného evropského výrobce kolejových vozidel. „Naším cílem je v USA vytvořit plnohodnotné zázemí sestávající z business developmentu (identifikace a rozvoj obchodních příležitostí), technického oddělení, nákupu a projektového managementu až po výrobu. Založení firmy je prvním krokem plánované expanze na severoamerický trh,“ uvedl manažer.

Skupina Škoda Transportation je největším výrobcem kolejových vozidel ve střední a východní Evropě. Loni utržila rekordních 18,3 miliardy korun, meziročně o 11 procent více, čistý zisk měla 588 milionů korun. Největší česká strojírenská skupina vyvezla 54 procent produkce.

Pozici v zahraničí posilují také její dceřiné společnosti Ganz-Skoda Electric v Maďarsku a Sibelelektroprivod a Vagonmash v Rusku. Od roku 2013 Škoda Transportation působí v Německu, kde také založila dceřinou firmu. Od loňska má zastoupení i ve Finsku, kde zakoupila kontrolní podíl ve výrobní firmě Transtech.

Škoda vyvezla do USA deset tříčlánkových tramvají do Portlandu a Tacomy. Dceřiná firma Škoda Electric tam dodala stovky trolejbusů, konkrétně 273 vozů do San Francisca a 57 do Daytonu. Nyní pracuje na modernizaci 32 kloubových trolejbusů v Bostonu.