Škoda Transportation dodá do Bratislavy trolejbusy za víc než 700 milionů

Škoda Transportation dodá do Bratislavy trolejbusy za víc než 700 milionů

Škoda Transportation dodá do Bratislavy trolejbusy za víc než 700 milionů Zdroj: ŠT

Skupina Škoda Transportation dodá do Bratislavy 39 trolejbusů za více než 29 milionů eur, což je v přepočtu zhruba 720 milionů korun. Vozidla předá do 20 měsíců od nabytí účinnosti smlouvy. Nákup spolufinancuje Evropská unie. Jde o 23 dvoučlánkových a 16 velkokapacitních tříčlánkových trolejbusů.

„Pro Bratislavu vyrobíme dva typy nových vozidel - 18metrové vozy Škoda 27 Tr v kloubovém provedení a tříčlánkové dvoukloubové trolejbusy Škoda-Solaris s délkou 24 metrů a kapacitou až 160 cestujících,“ uvedl mluvčí skupiny Jan Švehla. Ty by měly sloužit na nejvytíženější trolejbusové lince 71 obsluhující i hlavní nádraží. Bratislava bude po Praze druhým dopravním podnikem, kde tyto vozy, vyrobené v konsorciu firem Škoda a Solaris, budou jezdit.

Podle předsedy představenstva bratislavského dopravního podniku Martina Rybanského se město intenzivně snaží zlepšit ekologickou a udržitelnou mobilitu. „Největší výzvou bude provoz čtyřiadvacetimetrových velkokapacitních trolejbusů. Ty jsme už v ulicích Bratislavy otestovali a přejezd těmi nejužšími křižovatkami zvládnou bez problémů,“ dodal.

„Nové kontrakty pro Bratislavu navazují na řadu našich úspěšných dodávek vozidel na Slovensko,“ řekla za Škodu Transportation Tanya Altmannová, seniorní viceprezidentka řešení pro autobusovou mobilitu. Oba typy trolejbusů, které bude Škoda Bratislavě dodávat, jsou vybaveny pomocným bateriovým pohonem. „Mohou jezdit i v místech, kde chybí trolejové vedení, například u osmnáctimetrových trolejbusů je dojezd na trakční baterii minimálně deset kilometrů,“ uvedla. V těchto trolejbusech budou navíc regály na zavazadla, které nejsou v městských vozech obvyklé. Počítá se s nimi totiž také na linky směřující k letišti.

Aktuální kontrakt navazuje na předchozí významnou dodávku z let 2014 a 2015, kdy Škoda pro slovenské hlavní město vyrobila 120 trolejbusů.

Škoda Transportation je největším evropským výrobcem trolejbusů, je součástí skupiny PPF. Za 85 let jich její dceřiná firma Škoda Electric dodala přes 14 500. Její trolejbusy jezdí ve 30 zemích světa - v Evropě, Asii a USA.