Škodě Power vzrostly tržby o 300 milionů, zakázky má hlavně v Jižní Americe

Provoz Doosan Škoda Power

Provoz Doosan Škoda Power Zdroj: ctk

Plzeňská Doosan Škoda Power loni utržila 9,1 miliardy korun, meziročně o 300 milionů korun více. Zisk podniku před zdaněním se přiblížil dvěma miliardám korun, v roce 2013 činil téměř 1,7 miliardy korun.

Přesné hospodářské výsledky zveřejní podnik v příštím týdnu po valné hromadě. Doosan Škoda Power s 1350 zaměstnanci, od konce roku 2009 člen globální jihokorejské skupiny Doosan, je významným evropským výrobcem a dodavatelem zařízení pro elektrárny, především vybavení strojoven parních turbín. Firma, která má téměř desetiprocentní podíl na celosvětovém trhu parních turbín, 100 procent turbín vyváží.

Plzeňský výrobce turbín Škoda Power očekává letos tržby 7,1 miliardy korun, hrubý zisk by se měl pohybovat kolem hodnoty z roku 2013. Podnik letos plánuje získat nové zakázky přibližně za 8,2 miliardy korun, což je o 78 procent více než za loňský rok.

Cílem jsou tržby ve výši 15 miliard korun

Zakázková náplň podniku, který pracuje nepřetržitě, je zatím v letošním roce využitá na více než 90 procent. Do příštích let má dohodnuté zakázky za 10,6 miliardy korun, téměř ze 100 procent v cizině. Ze servisu elektráren inkasují plzeňské strojírny zhruba dvě miliardy korun ročně.

Jeden z pěti nejsilnějších světových výrobců parních turbín se chce v roce 2019 dostat objemem tržeb na 15 miliard korun. Evropský trh, Indie, Čína i Rusko zatím nesplňují očekávání firmy z pohledu dynamiky rozvoje. Proto se soustředí na jižní a střední Ameriku, USA a jihovýchodní Asii.

„Významným teritoriem v oblasti nových zakázek je Latinská Amerika. Dodáváme tam turbíny už 45 let, celkem tam máme instalovanou kapacitu 2,5 GW. Jen v letech 2012 až 2015 dosáhl celkový objem dodávek sedm miliard korun. O dalších zakázkách jednáme,“ řekl generální ředitel Jiří Šmondrk.

Plzeňský Doosan investoval v letech 2013 a 2014 do výzkumu a vývoje přes půl miliardy korun

Podle ředitele obchodu Radka Trněného má od loňského roku Doosan Škoda Power úspěchy i v segmentu solárních elektráren. Po úspěšné spolupráci na australské elektrárně v Jemalongu se nyní podílí na dvou projektech elektráren takzvaného věžového typu v chilské poušti Atacama.

„Jde o systém Tower and Storage, kdy sluneční paprsky jsou reflektovány množstvím obřích zrcadel na sluneční kolektor, který je na vrcholu vysoké věže. Energie je uchovávána v roztavené soli až 18 hodin a může být kdykoliv uvolněna ve formě páry,“ uvedl Trněný. Parní turbína Škoda pak přemění páru v elektřinu energii. Výhodou tohoto systému, který je nyní trendem hlavně na jihoamerickém trhu, v USA i jižní Africe, je možnost dodávek energie ve dne i v noci.

Plzeňský Doosan investoval v letech 2013 a 2014 do výzkumu a vývoje přes půl miliardy korun. „Naším cílem je držet naši technologii na nejvyšší možné úrovni. Jsme globálním výzkumným centrem pro parní turbíny v rámci celé skupiny,“ uvedl Šmondrk. Dalších 650 milionů korun dal podnik do strojů, budov a informační technologie. Letos plánují plzeňské strojírny celkové investice 660 milionů korun.