Škodovce v Číně klesly dodávky aut o víc než polovinu. Daří se jí však lépe než před rokem

Škoda Auto Vrchlabí

Škoda Auto Vrchlabí Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Škoda Auto Vrchlabí
Škoda Auto Vrchlabí
Škoda Auto Vrchlabí
Škoda Auto Kvasiny
Škoda Auto Kvasiny
13
Fotogalerie

Nedostatek čipů a s tím spojené výrazné omezení výroby významně zatíží čtvrté čtvrtletí, uvedla v pondělí automobilka Škoda Auto. Firma reaguje zvýšenou nákladovou kázní a zavedením rozsáhlého programu na zvyšování efektivity. Automobilka Škoda Auto v období od ledna do září téměř zdvojnásobila provozní zisk na 900 milionů eur (zhruba 23 miliard korun) ze 469 milionů eur před rokem, v němž však světem zmítala celosvětová pandemie. K růstu provozního zisku přispěl příznivý vývoj měnových kurzů a marží.

"Nedostatek polovodičů a omezená dostupnost dílů v důsledku úzkých míst v dodavatelských řetězcích v automobilovém průmyslu představují od třetího čtvrtletí tvrdý úder pro dosavadní silný růstový kurz společnosti Škoda Auto. I přes přetrvávající poptávku po našich vozech a vysoký stav objednávek musíme naši výrobu omezit. I za této složité situace, vedoucí ke snížení dodávek zákazníkům, jsme díky důslednému řízení produktového mixu a trvalému snižování nákladů nakonec v prvních třech čtvrtletích provozní výsledek oproti loňskému roku zvýšili téměř na dvojnásobek," uvedl člen představenstva Christian Schenk.

Video placeholde
Škoda auto chce prodávat už jen elektromobily! Jaké změny se chystají? • Videohub

Z důvodu nedostatku polovodičů česká automobilka svou výrobu výrazně omezí i v příštích týdnech. Firma očekává, že do konce letošního roku kvůli nedostatku dílů vyrobí zhruba o 250 tisíc vozů méně. Podle Škody se situace s dodávkami polovodičů bude od čtvrtého čtvrtletí 2021 opět stabilizovat a ve druhé polovině roku 2022 se postupně uvolní.

Za první tři čtvrtletí letošního roku dodala Škoda Auto svým zákazníkům 700 700 vozů, meziročně o 2,9 procenta méně. Na domácím trhu zvýšila značka Škoda své dodávky zákazníkům o 1,1 procenta na 63 tisíc vozů. Na svém největším světovém trhu, v Německu, zaznamenala automobilka za první tři čtvrtletí roku 2021 celkem 104 600 dodávek zákazníkům, meziročně o 7,6 procenta méně. V Číně klesly dodávky zákazníkům za první tři čtvrtletí roku 2021 o 57,8 procenta na 52 700 vozů. Nejprodávanějším modelem zůstává Octavia, kterých Škoda od ledna do září dodala 159 400, meziročně o 15,9 procenta méně.

Škoda Auto loni dodala celosvětově přes milion aut. Provozuje tři výrobní závody v České republice, vyrábí v Číně, Rusku, na Slovensku a v Indii, většinou prostřednictvím koncernových partnerství, dále na Ukrajině a v Kazachstánu ve spolupráci s lokálními partnery. Je aktivní na více než 100 trzích.