Škodovka se s odbory stále nedohodla na platech, připravuje se stávka

Před budovou vedení automobilky Škoda Auto v Mladé Boleslavi demonstrovaly 15. dubna tisíce zaměstnanců za vyšší mzdy. Odbory se stále s firmou nedohodly na růstu mezd, i když kolektivní smlouva vypršela na konci března.¨

Před budovou vedení automobilky Škoda Auto v Mladé Boleslavi demonstrovaly 15. dubna tisíce zaměstnanců za vyšší mzdy. Odbory se stále s firmou nedohodly na růstu mezd, i když kolektivní smlouva vypršela na konci března.¨ Zdroj: CTK

Odboráři Škody Auto odmítli i poslední návrhy firmy na mzdový růst. Začnou připravovat stávku a požádají o řešení sporu zprostředkovatele. Píše to v dnešním vydání týdeník Škodovácký odborář. Platnost kolektivní smlouvy v automobilce skončila 31. března.

Poslední návrh firmy představoval růst mezd ve dvou letech. Od dubna 2016 měl vzrůst tarif o 3,5 procenta a k tomu by firma vyplatila jednorázovou platbu tři tisíce korun. Dále by se zvýšil zaručený bonus na 1,3 dekretové mzdy a na konci roku by zaměstnanci dostali jednorázovou prémii dva až pět tisíc korun za výkon firmy.

Od ledna 2017 pak měl tarif vzrůst o dalších 2,5 procenta, v dubnu 2017 měla být vyplacena další jednorázová platba tři tisíce korun. Odboráři požadují osmiprocentní růst za 12 měsíců.

„Protože uplynulo již 60 dnů od prvního návrhu odborové organizace na růst mezd a nedošlo k dohodě v daném termínu, podáme písemnou žádost ministerstvu práce a sociálních věcí ke stanovení zprostředkovatele,“ řekl právník odborů Jiří Hašek. Institutu zprostředkovatele musejí odboráři ze zákona využít, aby nakonec mohli legálně přistoupit ke stávce.

„Stávka je třetí fází legálního vyjednávání. Rozhodně nás to netěší, nic takového jsme nechtěli, ale, bohužel, běžnou cestou se dostatečného výsledku nepodařilo dosáhnout,“ řekl předseda Podnikové rady Jaroslav Povšík.

„Chceme oceňovat práci zaměstnanců a zároveň najít vyváženost pro stabilitu podniku. V rámci jednání byla snaha vybalancovat to na hranu možného pro optimální výsledek jak z pohledu zaměstnanců, tak i firmy,“ vysvětlil návrhy podniku člen představenstva Bohdan Wojnar. Podle něj byly nabídky Škody Auto nastaveny na vysokou úroveň.

Prozatím se podařilo dohodnout výši bonusu, který se odvíjí od hospodářských výsledků podniku a pro letošní rok bude činit rekordních 28 520 korun. Zároveň odbory prosadily zvýšení příspěvku na důchodové připojištění o 100 korun. Při posledním kolektivním vyjednávání stouply tarifní mzdy ve Škodě Auto o 3,5 procenta, průměrná hrubá mzda v dělnických pozicích nyní činí téměř 36 tisíc korun.

Ženeva 2016 živě: Prohlédněte si Škodu Vision S

Škoda uzavře partnerství s čínskou SAIC, investuje stovky milionů eur