Slavné designérské studio Bertone krachuje, přestalo platit zaměstnancům

Studio Bertone spolupracovalo také se značkou Aston Martin

Studio Bertone spolupracovalo také se značkou Aston Martin Zdroj: CC BY-SA 3.0 Clement Bucco-Lechat via Wikimedia

V automobilovém průmyslu patří italská firma Bertone k legendám. Na kontě má desítky karosérií pro přední evropské automobilky, zasáhla mimo jiné i do podoby Škody Favorit. Firma však znovu stojí na pokraji bankrotu, zaměstnanci nedostávají výplaty.

Firma Bertone, designové studio a karosárna v jednom, se poprvé ocitla v úzkých s příchodem světové ekonomické krize v roce 2008. Společnost nakonec musela oddělit výrobní proces (Carrozzeria Bertone) od studia (Bertone Stile). Montážní linky odkoupil Fiat, designové oddělení si rozebrali Bertoneho dědicové spolu s italskou vládou.

Zatímco Fiat továrnu plně využívá pro výrobu modelů Maserati Ghibli a Quattroporte, designérské studio hlásí nedostatek zakázek. Kvůli tomu studio nemá ani na výplaty zaměstnancům.

Bertone Stile nyní hledá pomoc. Jako logický partner se nabízí Fiat, ten však provozuje vlastní studio Style Centre. Vzhledem k problémům evropských automobilek se tak může stát, že Bertone nakonec skončí v čínských rukou. Jak uvádí web autoforum.cz, tamní výrobci po prvním nevydařeném vstupu na evropské trhy hledají způsoby, jak se dostat do Evropy. S designem Bertone by evropští zákazníci mohli mít o modely Dongfengu, SAIC, Chery nebo FAW větší zájem, jak uvádí web.