Slováci přitáhli další značku. V Bratislavě začnou vyrábět hybridní Porsche

Porsche Cayenne S E-Hybrid

Porsche Cayenne S E-Hybrid Zdroj: CC: public domain/OSX/wikipedia.org

Na Slovensko míří další automobilová výroba. V Bratislavě se bude sérově vyrábět nový hybridní model Porsche Cayenne S E-Hybrid. Vozidlo prestižní značky budou montovat v už existujícím závodu Volkswagenu. V hlavním městě Slovenska díky tomu přibudou stovky pracovních míst.

S výrobou vozidel Porsche Cayenne S E-Hybrid hodlá slovenský závod Volkswagenu začít v příštím roce. „V současnosti se intenzivně připravujeme na spuštění sériové výroby tohoto modelu,“ potvrdil informaci slovenským Hospodárskym novinám šéf bratislavského Volkswagenu Albrecht Reimold.

Nový model, který bude sjíždět z bratislavských výrobních linek je prestižní i z toho hlediska, že do něj Porsche vkládá veliké naděje. Vozidlo je totiž poháněno kombinací benzínu a elektřiny. Baterie automobilu bude možné nabíjet přímo z elektrické sítě. Díky kombinovanému pohonu bude mít SUV spotřebu 3,5 litru benzínu na sto kilometrů.

Sotvky pracovních míst

Ačkoli závod ve Volkswagenu nenabere nové lidi, v rámci dodavatelských firem a přidružených služeb očekává Bratislava stovky nových pracovních míst. Závod Volkswagenu v Bratislavě zaměstnává 9400 lidí. V továrně se vyrábějí auta Volkswagen Touareg, Audi Q7 karosérie Porsche Cayenne a převodovky pro automobily koncernových značek Volkswagen, Audi, SEAT a Škoda. Slovenská firma má obrat 6,5 miliardy eur, tedy zhruba 175,5 miliardy korun ročně.

Automobilka Volkswagen získala plnou kontrolu nad Porsche v roce 2012. Volkswagen tehdy dokoupil podíl 50,1 procenta v Porsche za 4,46 miliardy eur, tedy 114 miliard korun.