Slovensko loni poprvé vyrobilo více než milion automobilů

Továrna v maďarském městě Győr

Továrna v maďarském městě Győr Zdroj: VolkswagenAG.com

Výroba automobilů na Slovensku loni dosáhla nového rekordu. Závody automobilek Kia Motors, PSA Peugeot Citroën a Volkswagen dohromady smontovaly více než milion aut. Novinářům to řekl šéf slovenského svazu automobilového průmyslu Juraj Sinay, přesný počet vyrobených vozidel neuvedl. Také prodej nových osobních automobilů na Slovensku v minulém roce stoupl na nový rekord.

„Slovenská republika poprvé v historii dosáhla více než milionu vyrobených automobilů za rok,“ uvedl Sinay. Dodal, že i v letošním roce by produkce vozidel na Slovensku měla přesáhnout hranici milionu vozů.

Výrobní výsledky za minulý rok dosud zveřejnily divize automobilek Kia Motors a PSA Peugeot Citroën, obě zaznamenaly rekordní produkci. Výrobní linky továrny korejské Kia Motors opustilo 338 020 vozidel při meziročním nárůstu o více než čtyři procenta, slovenský závod francouzského koncernu PSA Peugeot Citroën zvýšil produkci o 18,7 procenta na 303 025 vozidel.

V souvislosti s chystaným spuštěním výroby nového modelu továrna PSA Peugeot Citroën v Trnavě v letošním roce odhaduje pokles své výroby na zhruba 280 tisíc aut. V roce 2014 produkce nových automobilů na Slovensku klesla, a to na 971 160 vozidel z 987 718 aut v roce 2013.

Motor růstu

Automobilový průmysl patří k hlavním motorům růstu slovenské ekonomiky. Odvětví výroby aut a komponentů se na průmyslové výrobě této pětimilionové země podílí 44 procenty a zaměstnává více než 80 tisíc lidí.

Vliv automobilového průmyslu ve slovenském hospodářství se v příštích letech ještě zvýší. Továrnu v zemi pod Tatrami postaví britská automobilka Jaguar Land Rover, se zahájením výroby v závodě u Nitry počítá v roce 2018, v úvodní fázi by továrna měla montovat 150 tisíc vozidel ročně.

Nejvyšší prodeje

Rekordních výsledků na Slovensku dosáhl v minulém roce také trh s novými osobními vozy. Zaregistrováno bylo 77 948 nových osobních automobilů, což meziročně představuje nárůst o 7,91 procenta. „Takovýto nárůst jsme neočekávali a překvapil nás,“ uvedl viceprezident svazu Pavol Prepiak. Tradičně největší zájem byl o vozy české automobilky Škoda Auto.

Na Slovensku v minulém roce stoupl také zájem o nové užitkové automobily a těžké nákladní vozy. S dalším nárůstem prodeje automobilů v zemi počítá svaz automobilového průmyslu pro letošní rok.