Slovensko se dohodlo na dlouhodobém odběru ruské ropy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: mero.cz

Rusko a Slovensko dnes podepsaly rámcovou dohodu, podle níž by měla Moskva v příštích 15 letech dodávat na Slovensko až šest milionů tun ropy ročně. Ropovodem Družba by mohlo na Slovensko proudit ročně až šest milionů tun ropy. Stejné množství ropy bude přepravováno přes slovenské území do dalších evropských zemí.

Ruská vláda 30. října schválila návrh mezivládní dohody o dodávkách ropy na Slovensko a transportu této suroviny přes slovenské území. Dohoda vejde v platnost 1. ledna 2015 a vyprší za patnáct let.

Slovensko prakticky celou spotřebu ropy pokrývá dovozem z Ruska, už nyní ročně dováží 5,8 milionu tun ropy prostřednictvím ropovodu Družba, který prochází Ukrajinou. Pro případ přerušení dodávek má Slovensko podle premiéra Fica zásoby ropných produktů na sedm měsíců.

Rámcovou dohodu za ruskou stranu podepsal ministr energetiky Alexandr Novak. Ten již dříve řekl, že definitivní smlouva by měla být stvrzena do konce tohoto roku. Neřekl však, které ruské ropné společnosti budou na Slovensko a dále do Evropy ropu vyvážet.

Michal Brožka: Evropo, buď v klidu, levná ropa vydrží