Slovenský VOP hledá investora a zakázky

VOP

VOP Zdroj: Kolaz E15

Vojenský opravárenský podnik (VOP) v Novákách potřebuje strategického investora. Po zjištění dlouhodobých finančních problémů v této státní společnosti a neschopnosti rezortu obrany dát jí dostatek zakázek na udržování současné zaměstnanosti to deklarovala premiérka Iveta Radičová.

Firma podle ní vedle investora potřebuje také pokračovat v už nastolené restrukturalizaci. Nejvážnějším problémem nováckého podniku je nedostatek zakázek, jelikož je už více než 50 let zaměřen na výrobu a likvidaci munice.

„Kdybychom přistoupili k likvidaci v podstatě skoro veškeré munice, je to práce na tři až čtyři měsíce,“ podotkla Radičová, která je po odvolávání exministra Ľubomíra Galka zároveň pověřená řízením ministerstva obrany. Upozornila na to, že důvodem k zadávání zakázek ze strany rezortu je zachování zaměstnanosti a „nezhoršování sociální situace v Novákách“. V tomto městě jsou totiž ohrožena i pracovní místa dalšího velkého zaměstnavatele – novácké chemičky.

Situace v podniku se začala medializovat poté, co si podnik pod vedením Ľubomíra Repčíka v září a říjnu půjčil celkem 70 tisíc eur na zaplacení mezd od společnosti Sitno Holding, které šéfuje Ľudovít Černák. Po krátkém čase, v prosinci, uzavřel Repčík se společností Sitno smlouvu o možnosti rozprodávat zastavený majetek společnosti, pokud nezaplatí byť jen jedinou splátku. Dluh měl přitom splatit do konce roku.

Opravárenský podnik však nevrátil nic, a tak visí otazník nad budoucností zastavených devíti skladů a jedné výrobní haly. Vedení podniku se ani v této situaci o majetek neobávalo a věřilo, že Sitno přesvědčí o oddálení splacení úvěru.

Začátkem tohoto roku se o celý problém začala zajímat premiérka. Po jeho prostudování uvedla, že stát o žádný majetek nepřijde, protože úvěrová ani zástavní smlouva není platná. Jejich neplatnost vyplývá z neuveřejnění v Centrálním registru smluv – pokud v něm nejsou dokumenty uvedené, nenabývají účinnosti. Zástavní smlouva byla kromě toho uzavřená v rozporu se stanovami bez předcházejícího souhlasu dozorčí rady.

„Takový právní bordel jsem už dávno neviděla,“ zdůraznila Radičová s tím, že kvůli pochybení přijde o místo nejen Repčík, ale i členové dozorčí rady.