Snaha o záchranu evropského větrného průmyslu sílí. Akcie firem rostou

Listy větrných turbín, připravených k exportu z Číny

Listy větrných turbín, připravených k exportu z Číny Zdroj: Profimedia

Evropský větrný průmysl je v posledních měsících ve složité situaci. Výrobci turbín vykazují ztráty, developeři větrných parků ruší své projekty. Evropská komise v říjnu představila akční plán na pomoc odvětví. Nyní připouští, že je potřeba učinit ještě víc, aby sektor zvládl inflaci a čínskou konkurenci. Aktivní jsou také jednotlivé státy, například společnost Siemens Energy nedávno získala pomoc od německé vlády. Objevují se zároveň první náznaky, že by se větrný průmysl mohl odrazit ode dna.

Brusel minulý měsíc zareagoval na potíže, které dusí odvětví. Vedle už zmíněných problémů k nim patří vleklé povolovací procesy, nedostatečný přistup výrobců k surovinám a málo kvalifikovaných odborníků. Kombinace těchto faktorů vedla ke ztrátě ziskovosti firem z odvětví. Unijní akční plán má mimo jiné zrychlit a zjednodušit povolovací procedury. Firmám by měl také usnadnit přístup k financování nových továren i pracovní síly.

„Rozvoj větrné energetiky je prioritní veřejný zájem a klíčové je v tuto chvíli dotáhnout zkracování povolovacích procesů. Novým standardem pro získání všech razítek budou ve všech členských státech EU maximálně dva roky, někde dokonce jeden,“ komentoval záměr předseda Komory obnovitelných zdrojů energie Štěpán Chalupa s tím, že Evropská komise pochopila důležitost zásahu.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!