Sněmovna odmítla jednat o Budvaru

Budějovický Budvar

Budějovický Budvar Zdroj: ctk

Poslanec Martin Doktor včera neuspěl se svým požadavkem, aby situaci v národním podniku Budvar projednala poslanecká sněmovna.

Nezařazený poslanec Doktor (dříve ODS), který v minulosti působil v dozorčí radě uvedeného pivovaru, chtěl od ministra zemědělství Petra Bendla (ODS) vědět například detaily plánované kontroly a další podrobnosti. Poslanci jeho návrh nejprve schválili, a to dokonce většinou osmi hlasů.

Podpořili ho dokonce i koaliční poslanci s výjimkou občanských demokratů. Poté ale vystoupil předseda klubu VV Vít Bárta a hlasování zpochybnil. V opakovaném hlasování už sněmovna Doktorův návrh odmítla. Doktor posléze navrhl obdobný bod, který by zahrnoval informaci ministra zemědělství k možnosti ohrožení tržní ceny Budvaru činností kontrolní skupiny, kterou ministr vyslal. Ani tento pokus nebyl úspěšný.

O Budvaru se v uplynulých dnech začalo mluvit hlavně v souvislosti s připravovanou ministerskou kontrolou. Tu inicioval ministr zemědělství Bendl z důvodu, že resort národní podnik nekontroloval od roku 2003. Jen oznámení kontroly, na kterou má ministr právo, vyvolalo u vedení Budvaru ostrý odpor a šéf pivovaru Boček odmítl ministerstvu vydat požadované dokumenty.

Boček, který je ředitelem Budvaru přes dvacet let, vypověděl svému majiteli, ministerstvu financí, poslušnost a celá kauza se začala politizovat. Komunističtí poslanci spolu s některými poslanci ČSSD již dokonce volají po vytvoření parlamentní vyšetřovací komise. O tom, co by měla komise šetřit se zatím konkrétně nemluví.

Po mediálních přestřelkách a obviňování Boček včera ministerstvu ustoupil, a na schůzce Bendlovi přislíbil spolupráci na chystané kontrole.

Výsledkem schůzky je stanovení dalšího postupu kontroly hospodaření v Budějovickém Budvaru. Kontrolní skupina byla posílena o zaměstnance Ministerstva zemědělství. Zároveň se ministr Bendl s ředitelem Bočkem dohodli, že v průběhu kontroly nebudou dále vyhrocovat mediální spory a k výsledku kontroly se vyjádří až po jejím skončení, které lze očekávat v horizontu několika týdnů.