Sobotka by prolomil limity na Bílině, u dolu ČSA váhá

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CTK

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) je pro prolomení limitů na těžbu hnědého uhlí u lomu Bílina. U dolu ČSA je podle něj řada otazníků. Vláda by měla podle jeho představ o věci rozhodnout do konce roku.

Sobotka to dnes řekl veřejnoprávním médiím po jednání s ředitelem Severočeských dolů Ivem Pěgřímkem. „Já se domnívám, že je možné, aby byly prolomeny limity na dole Bílina, protože tam nic nestojí v cestě tomu, aby se pokračovalo v těžbě,“ řekl ministerský předseda. Nikdo podle něj nezpochybňuje to, že uhlí z Bíliny bude potřeba. Navíc je přesvědčen o tom, že důl bude do roku 2024 schopen pojmout zhruba tisíc nových zaměstnanců.

„Otázka prolomení limitů na dole ČSA je vysoce kontroverzní. Je tam problém zásahu do osídlení. To je, myslím, věc, kterou je potřeba vzít velmi vážně v úvahu. Je tam nesouhlas řady občanů, řady obcí,“ řekl. Poznamenal také, že podle řady odborníků není uhlí z ČSA nezbytné.

Na dnešní schůzce požádal Sobotka ministerstvo práce a sociálních věcí a šéfa dolů Pěgřímka, aby připravili společný projekt, který by umožnil zaměstnávání lidí, kteří budou uvolňováni z dolu ČSA, když na něm nebudou prolomeny limity.

Vláda bude o limitech jednat na svém říjnovém výjezdním zasedání v Ústeckém kraji. Sobotka chce, aby definitivně rozhodla do konce roku.

Ministerstvo průmyslu a obchodu navrhuje ještě v letošním roce prolomení limitů na dole Bílina především pro potřeby teplárenství.

Uhlí z lomu ČSA podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD) nebude potřeba, pokud bude pokračovat rozvoj jaderné energetiky. Otázku prolomení na dole ČSA proto ministerstvo navrhuje znovu otevřít až v roce 2020.

Proti prolomení limitů na dole ČSA, kde uhlí těží společnost Severní energetická, dlouhodobě protestují ekologové a převážná část obyvatel Horního Jiřetína

Uhlí na dole Bílina těží Severočeské doly, které vlastní státem většinově vlastněná energetická společnost ČEZ. Případné prolomení na dole Bílina nezasáhne žádná lidská sídla.

Proti prolomení limitů na dole ČSA, kde uhlí těží společnost Severní energetická, dlouhodobě protestují ekologové a převážná část obyvatel Horního Jiřetína a dalších obcí, kteří by kvůli těžbě museli opustit své domovy. Prolomení vedle společnosti Severní energetická podporují také horníci a odboráři. Argumentují možnou ztrátou pracovních míst.

K rychlému rozhodnutí ohledně využití hnědého uhlí z severočeských lomů Bílina a ČSA před týdnem vyzval vládu Svaz průmyslu a dopravy ČR.

Jan Mládek: Letos se prolomí limity maximálně na Bílině