Sobotka: Dva nové bloky přibudou v Dukovanech i v Temelíně

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín Zdroj: ctk

Vládní koncepce rozvoje jaderné energetiky počítá se stavbou dvou nových bloků v jaderných elektrárnách v Dukovanech i v Temelíně, řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Stavba prvního z bloků by měla vzhledem ke stáří elektrárny začít v Dukovanech. Výběrové řízení na dodavatele nového bloku by podle premiéra mohlo být zahájeno koncem roku 2016.

K projednávání Národního akčního plánu rozvoje jaderné energetiky, který mimo jiné řeší, jak do budoucna financovat výstavbu nových jaderných zdrojů v ČR, se vláda vrátí 3. června. Pro budoucnost české energetiky to bude podle premiéra klíčové rozhodnutí.

„Pokud se podaří tuto koncepci schválit, umožní to, aby ještě před koncem příštího roku mohlo být zahájeno výběrové řízení na dodavatele výstavby nového dukovanského bloku,“ řekl Sobotka.

Podle premiéra je potěšující, že rozvoj dukovanské elektrárny má silnou podporu okolních obcí i Kraje Vysočina. Elektrárna podle něj vytváří základ ekonomické stability regionu.

Podle ministra financí Andreje Babiše, jenž navštívil dukovanskou elektrárnu v pátek, by financování prvního nového dukovanského bloku měla zajistit společnost ČEZ, která provozuje obě české jaderné elektrárny. Generální ředitel firmy ČEZ Daniel Beneš uvedl, že by budování nového dukovanského bloku mohlo začít kolem roku 2025, do provozu by pak mohl být tento blok uveden za sedm let.

Vzniknout má dceřiná společnost

Premiér předpokládá, že pro přípravu výstavby nových bloků ČEZ zřídí dceřinou společnost. „Pokládám za reálné také to, že dodavatel by se mohl na investici kapitálově podílet. Přípravu investice musí financovat ČEZ. Nejsem stoupencem toho, aby vláda garantovala výkupní ceny za 20 nebo 30 let, pokládám to za riziko pro veřejné rozpočty,“ řekl Sobotka.

Vláda v pondělí schválila aktualizaci energetické koncepce, která počítá s dalším rozvojem jaderné energetiky. Podle ní by si země měla nadále udržet soběstačnost ve výrobě elektrické energie, která by měla být založena na výrobě z jádra a obnovitelných zdrojů.

Na očekávané schválení Národního akčního plánu rozvoje jaderné energetiky by podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD) mělo koncem prázdnin navázat rozhodnutí o prolomení či zachování limitů těžby hnědého uhlí. Tím by letos podle Mládka měl nastat významný posun v představách o vývoji české energetiky.

Podle hejtmana Vysočiny Jiřího Běhounka (za ČSSD) bude mimo jiné nutné dořešení chlazení nových bloků elektrárny včetně zajištění potřebné kvality vody v řece Jihlavě a vodním díle Dalešice a Mohelno. „Všechny krajské orgány jsou připraveny při rozvoji Jaderné elektrárny Dukovany spolupracovat,“ uvedl Běhounek.

Dobrý vzkaz pro region

Výstavbu nového bloku v Dukovanech prosazují místní politici několik let. Předseda sdružení Energetické Třebíčsko Vítězslav Jonáš v pátek v elektrárně řekl, že považuje schválení státní energetické koncepce v současném znění za důležitý krok dopředu. „Pro region je to vzkaz úžasný, nicméně je to první vyhraná bitva, nikoli válka,“ řekl.

Dukovanská elektrárna má čtyři bloky s celkovým výkonem 2040 megawattů (MW). Na místě plánované výstavby se provádí geologický průzkum, jde o kilometr pozemků směrem na Slavětice. ČEZ v Dukovanech zvažuje stavbu bloku s výkonem od 1200 MW do 1700 MW, uvedl v pátek projektový manažer ČEZ Martin Uhlíř. U nového bloku by stála jedna chladicí věž vysoká 180 metrů. Současné železobetonové chladicí věže Dukovan měří 120 metrů.