Société Générale prý chce ve Francii zrušit dva tisíce pracovních míst

Societe Generale (ilustrační foto)

Societe Generale (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 2.0: Mohamed Yahya via Flickr

Francouzská banka Société Générale hodlá zrušit asi dva tisíce pracovních míst v divizi drobného bankovnictví ve Francii a uzavřít tam 400 poboček, oznámil odborový svaz CFDT. Firma, která je v České republice většinovým vlastníkem Komerční banky, má ve Francii zhruba dva tisíce poboček. Už v září se objevila zpráva, že banka uvažuje o uzavření pětiny z nich.

Banka podle agentury Reuters uvedla, že počet rušených míst ještě není potvrzen a že se o něm jedná s odbory. Propouštět hodlá v rámci programů pro odchod do důchodu.

Změny v drobném bankovnictví provádějí banky po celé Evropě. Klientů na pobočkách totiž v důsledku rozšířeného mobilního a internetového bankovnictví ubývá. Bankovní domy se navíc snaží dosahovat vyšších zisků v době, kdy jsou velmi nízké úrokové sazby.

Société Générale je druhou největší veřejně obchodovanou bankou ve Francii. Banka podle svého webu zaměstnává zhruba 148.000 lidí v 76 zemích. V srpnu uvedla, že hodlá v příštích dvou letech dosáhnout úspor v objemu 850 milionů eur.