Solární podvod za stovky milionů. Úřad povolil elektrárnu bez panelů

Solární panely (ilustrační foto)

Solární panely (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 2.0: Russ Ferriday via Flickr

Policie obvinila čtyři lidi kvůli podvodu se sluneční elektrárnou na jihu Čech. Její majitel, zástupce stavební společnosti, revizní technik a úřednice stavebního úřadu podle policie fingovali dokumenty tak, aby vyrobená elektřina mohla být prodávána za výhodnější výkupní ceny. Vlastníci elektrárny tak mohli podvodem v budoucnu získat až 200 milionů korun.

„Mohu potvrdit zahájení trestního stíhání dalších čtyř osob v souvislosti se získáním licence na provoz velké solární elektrárny do konce roku 2010, přestože podmínky pro získání licence neměly být naplněny,“ řekl serveru aktuálně.cz státní zástupce Radek Mezlík z brněnské pobočky Vrchního státního zastupitelství v Olomouci, který případ dozoruje.

Pokud byly fotovoltaické elektrárny připojeny do sítě a dostaly licenci na provoz do konce roku 2010, dostávají jejich majitelé za vyrobenou elektřinu víc než dvojnásobné výkupní ceny oproti zdrojům zapojeným až v následujícím roce.

Majitel a zástupce stavebníka jsou podle serveru stíháni pro podvod a hrozí jim pět až deset let vězení. Revizní technik, který jim údajně pomáhal, může dostat stejně vysoký trest. Úřednice může za zneužití pravomoci ve vězení strávit pět až 12 let.

Solární elektrárna bez solárních panelů

Revizní technik podle policie vydal zprávu osvědčující bezpečnost dokončené elektrárny, přestože asi třetina nebyla vůbec osazena solárními panely. Obviněná úřednice stavebního úřadu údajně povolila předčasné užívání stavby v době, kdy na elektrárně ještě panely vůbec nebyly. Detektivové ji původně podezřívali kromě zneužití pravomoci také z přijetí úplatku, to se však nepotvrdilo.

Zástupci majitele elektrárny a stavební firmy podle policie podepsali předávací protokol, který je klíčový pro rozhodování Energetického regulačního úřadu o udělení licence. V dokumentu tvrdili, že je elektrárna dokončená, i když v době jeho podpisu údajně nebyla hotova ještě ze dvou třetin.

Až dvě stovky případů
Policie podvodů se solární energií v ČR vyšetřuje podle údajů z konce letošního června kolem dvou stovek. Počet licencovaných fotovoltaických elektráren se prudce zvýšil hlavně v roce 2010, kdy se proti předchozímu roku víc než zdvojnásobil na zhruba 12.900. Od ledna 2011 se garantovaná výkupní cena za solární elektřinu snížila na méně než polovinu, protože stát chtěl zastavit růst výdajů na podporu obnovitelných zdrojů.