Solárníci z Photon Energy hledají české investory, prý se budou podílet na světovém boomu

Generální ředitel Photon Energy Georg Hotar

Generální ředitel Photon Energy Georg Hotar Zdroj: Anna Vackova, E15

Generální ředitel Photon Energy Georg Hotar
Generální ředitel Photon Energy Georg Hotar
solární elektrárna
Gemasolar
Yellow Energy, solární elektrárny
7
Fotogalerie

Češi umí ocenit hodnotu solárního byznysu. S touto nadějí začne developer solárních elektráren Photon Energy od příštího pondělí obchodovat své akcie na pražské burze. Akcie původně firma upsala v polovině roku 2013 na polském trhu NewConnect, jenže tam živořily kvůli nezájmu investorů. Jejich cena se od začátku roku téměř nepohnula a drží se na hodnotě 0,70 zlotých.

Otevírací cena akcie v Praze se odvine od konce obchodování v Polsku v pátek večer. Měla by začínat mezi čtyřmi a pěti korunami.

„Naše akcie jsou podhodnocené a věříme, že čeští investoři, kteří na rozdíl do Poláků rozumějí solárnímu byznysu, jejich hodnotu zvednou. Očekáváme také, že se zvýší jejich likvidita. Obchodování v korunách by nám také mohlo pomoci při jednání s dalšími investory,“ vysvětluje šéf firmy a její spoluvlastník Georg Hotar. Zájemcům o akcie slibuje, že se budou moci podílet na světovém solárním boomu.

Photon Energy má v Česku a na Slovensku 25,6 megawattů solárních elektráren. Zároveň poskytuje servis elektrárnám s výkonem 161 megawattů v devíti zemích. Pozici na trhu údržby elektráren firma letos posílila uzavřením smlouvy s čínským výrobcem střídačů Great Wall. Ten je nástupcem zkrachovalého producenta střídačů Satcon, které se v evropských elektrárnách hojně používaly. Photon Energy tak bude mít přístup k originálním náhradním dílům a je servisním partnerem pro střídače Satcon a Great Wall v Evropě a Austrálii.

Růst hodlá firma především v Austrálii, kde už působí pět let a má na kontě několik menších střešních elektráren a jednu pilotní instalaci, která spolu s bateriemi napájí vysílač australského provozovatele radiokomunikací. „Kromě střešních elektráren určených pro krytí vlastní spotřeby obchodních center či kancelářských budov, budeme stavět i velké pozemní elektrárny. Cílíme až na několik desítek megawattů. Do konce roku představíme seznam projektů, které bychom mohli začít stavět už příští rok,“ dodává Hotar.

Loni zaznamenala firma růst tržeb z 11,7 na 13,3 milionu eur. Provozně se dostala do zisku a dokázala snížit čistou ztrátu z 5 na 1,7 milionu eur. Za letošní první pololetí skončila firma v čisté ztrátě 1,1 milionu eur. „Od cíle být v černých číslech i u čistého hospodářského výsledku už nejsme daleko,“ tvrdí Hotar.

O příchodu na pražskou burzu začala Photon Energy s burzou vyjednávat před rokem. „Mají tady šanci získat větší likviditu. Je to také dobrý krok pro získání dalšího kapitálu v budoucnu,“ hodnotí příchod solárníků do Prahy šéf burzy Petr Koblic. Zatím se bude zhruba 6 milionů akcií, které teď mají hodnotu 26 milionů korun, obchodovat jak ve Varšavě, tak v Praze. Podle toho, jak rychle se držení akcií přesune do Česka, bude firma uvažovat o ukončení působení na polské burze.