Soláry mohou připravit banky o miliardy. Ohroženo je dalších 21 licencí

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Pinkas, Euro

Krajský soud v Brně otevřel Pandořinu skříňku, která může skončit miliardovými ztrátami českých bank. Rozhodl o zrušení licence pro fotovoltaickou elektrárnu Český Dub, kterou vlastní společnost Solar CD. Firma o licenci na výrobu elektřiny se štědrou podporou podle pravidel z roku 2010 přijde podle soudního řádu okamžikem doručení rozsudku. Solar CD může požádat o novou, ale už podle nynějších podmínek, tedy bez podpory.

„Budeme informovat operátora trhu s elektřinou, který bude žádat o vrácení podpory, což je v tomto případě asi 40 milionů korun ročně,“ říká mluvčí Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Jiří Chvojka. Solar CD chce proti rozhodnutí podat kasační stížnost.

Odejmutí licence může znamenat okamžité zesplatnění úvěrů na výstavbu elektráren od financujících bank. Což je pro ně v situaci, kdy zároveň budou muset vracet dotace, likvidační,“ říká Michal Hrnčíř, partner advokátní kanceláře Vilímková, Dudák & Partners. Problém tak vznikne i bankám.

Například Solar CD si půjčila od Unicredit Bank 162 milionů korun a 750 tisíc eur, což je dohromady přes 180 milionů korun. Podle údajů z obchodního rejstříku si banka jako zástavu vzala stoprocentní podíl ve firmě Solar CD, který vlastní londýnská společnost R-Trading ruského podnikatele Anatolije Šesterikova. Pokud by Solar CD úvěry přestal kvůli odebrání licence splácet, zůstala by bance v podstatě bezcenná elektrárna. „S ohledem na bankovní tajemství se nemůžeme ke konkrétním případům blíže vyjadřovat,“ uvedl na dotaz E15 mluvčí banky Petr Plocek.

Dalších 21 v "ohrožení"

Nejvyšší státní zastupitelství se pokouší dosáhnout stejného rozsudku i u dalších 21 elektráren. Na tyto případy státní zástupce upozornil loni ERÚ. „Elektrárny, které by měly být u správního soudu, mají instalovaný výkon přes 82 MW a roční výši podpory víc než 1,3 miliardy korun,“ uvádí Chvojka. Z podmínek financování jiných elektráren lze odhadnout, že v ohrožení jsou úvěry za více než čtyři miliardy. To představuje necelá čtyři procenta všech úvěrů, které české banky na výstavbu obnovitelných zdrojů poskytly.

Na základě rozhodnutí o licenci Solar CD ještě nelze odhadnout, zda soudy zruší licence i ostatním sporným 21 elektrárnám. „V případě Solar CD se soud opíral o skutečnost, že jsme v trestním řízení prokázali spáchaní trestného činu nabízení úplatku za účelem získání licence. Falešnými revizními zprávami, které se objevily, se soud nezabýval,“ říká Václav Kotas, státní zástupce, který měl případ na starosti.

Z ostatních podaných žalob souvisí s případným trestným činem tři, které státní zastupitelství podávalo už v roce 2012. Dvacítka žalob z loňska byla podána na základě trestního oznámení. Rozhodnutí soudů v trestní věci zatím chybí. „Jsme teprve na začátku, protože se s žalobami seznamují zúčastněné strany,“ dodává Kotas.