Solek může získat další miliardy na stavby elektráren v Chile

Firma Solek vznikla před deseti lety, během existence postavila zhruba dvacet fotovoltaických elektráren s výkonem přes 36 megawattů.

Firma Solek vznikla před deseti lety, během existence postavila zhruba dvacet fotovoltaických elektráren s výkonem přes 36 megawattů. Zdroj: Tereza Zavadilová

Instalace Solek Group v Chile: Jedna elektrárna o kapacitě tří megawattů zajistí elektřinu až pro pět tisíc domácností ve venkovských oblastech, ve městě pro polovinu.
Kromě Chile působí Solek také v Česku, na Slovensku a v Rumunsku.
Majitel společnosti Solek Group Zdeněk Sobotka.
Majitel společnosti Solek Group Zdeněk Sobotka.
5
Fotogalerie

Skupina Solek uzavřela prostřednictvím své dcery Solek Holding předběžnou dohodu s investiční bankou Natixis o financování o celkovém objemu sto milionů dolarů (2,49 miliardy korun). Ty plánuje využít na výstavbu a následnou správu solárních elektráren o instalovaném výkonu 125 megawattů.

„Předmětem dohody je poskytnutí první tranše seniorního dluhového financování,“ oznámil Solek. Formu financování skupina neupřesnila.

Solek uvádí, že poptávka po dodávkách fotovoltaických elektráren rychle roste. „Postavené a připojené elektrárny budeme prodávat jen zčásti, část portfolia zůstane ve vlastnictví skupiny Solek,“ uvedl zakladatel skupiny Zdeněk Sobotka. Solek se tak rozhodl i vzhledem k aktuální situaci spojené s pandemií koronaviru. „Většina investic podléhá vysoké volatilitě na trzích, zatímco efektivní čisté zdroje elektřiny představují pro investory určitou stabilní kotvu,“ dodal Sobotka.

Skupina považuje chilský trh za perspektivní mimo jiné proto, že tamní vláda ve svém programu Energy 2050 chce už v roce 2035 vyrábět šedesát procent veškeré energie z obnovitelných zdrojů.

Solek vznikl před deseti lety. Firma již realizovala více než desítku fotovoltaických projektů nejen v Chile, ale i v Česku, na Slovensku a v Rumunsku o celkovém instalovaném výkonu přes 36 megawattů. Solek už v Chile postavil několik elektráren, které prodal například kanadskému fondu Carbon Free, fondu Arroyo nebo francouzskému Reden. S těmito kupci má také uzavřené smlouvy na výstavbu dalších elektráren v hodnotě přesahující miliardu korun. V Chile Solek dlouhodobě plánuje postavit solární elektrárny o instalovaném výkonu 250 megawattů.