Souboj o dotace začíná. Podniky mohou žádat o miliardy na úspory

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Ode dneška mohou firmy podávat registrační žádosti o příspěvky na úsporné projekty z operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost. V prvním kole se rozdělují čtyři miliardy korun.

Ministerstvo očekává, že největší zájem budou mít firmy právě o dotace na energetické úspory. Z evropských peněz lze platit modernizace rozvodů energií ve firemních budovách, rekonstrukce zdrojů energie, zateplování podnikatelských budov či renovace osvětlení. „Žadatelé však musí předpokládat, že pro dosažení dostatečného bodového hodnocení při renovaci budov budou muset ponížit uznatelné náklady. Získají tedy nižší podporu, než je avizovaných 30 až 50 procent,“ upozorňuje Petr Holub, ředitel aliance Šance pro budovy.

Peníze na obnovitelné zdroje, rozvoj distribučních a přenosových sítí či teplárenských rozvodů zpřístupní ministerstvo na podzim. Jenže zástupci některých firem upozorňují, že celý balík 32,9 miliardy korun na energetiku se nemusí povést vyčerpat. Na nátlak Evropské komise je 80 procent z této částky určeno malým a středním firmám a jen pětina velkým podnikům. Největší potenciál energetických úspor je přitom ve velkých firmách.

Rozhodující pro přidělení dotace bude až vyhodnocení plnohodnotných žádostí, které musí firmy dodat do tří měsíců. „Od podání registrační žádosti jsou náklady na projekt uznatelné pro poskytnutí dotace,“ říká náměstek ministra průmyslu pro evropské fondy Tomáš Novotný.

Peníze pro téměř všechny teplárny

„Do skupiny velkých firem spadnou také téměř všechny teplárny. To výrazně omezí využitelnost čtyř miliard korun vyčleněných na teplárenské sítě,“ říká ředitel Teplárenského sdružení Martin Hájek. U velkých firem bude platit, že čím dříve žádost o dotaci podají, tím větší budou mít šanci, že ji získají.

Zájem malých a středních firem o energetické dotace by měla podle Novotného ukázat už nynější výzva. „Opravdu velké množství středních firem z oblasti výroby se na program velmi těší a hodlají jej využít,“ dodává šéf Asociace malých a středních firem Karel Havlíček.

Miliardy pro podniky
Celkem je pro podniky z operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost vyčleněno v první výzvě 15,3 miliardy korun. Čtyři pětiny dotací získají malé a střední firmy. Z průzkumu u Asociace malých a středních podniků vyplývá, že největší zájem budou mít o dotace na inovativně a vývojově laděné projekty a projekty na pořízení investic a podnikatelských nemovitostí. Zájem je i o projekty zaměřené na poradenství. Na inovační projekty připadají v první výzvě čtyři miliardy korun. Po dvou miliardách dostanou firmy na rozvoj center průmyslového výzkumu a na revitalizace podnikatelských areálů a nemovitostí.