Soud zahájil insolvenční řízení s Tatrou, může oddálit dražbu

Tatra

Tatra Zdroj: Euro Jan Rasch

Krajský soud v Ostravě dnes zahájil insolvenční řízení s kopřivnickou automobilkou Tatra. Návrh podala Severočeská správa nemovitostí kvůli dluhu přes 227 tisíc korun za nezaplacené dopravné. Tatra tvrdí, že dluh uhradila ještě před podáním insolvenčního návrhu. Kvůli dluhům už automobilka čelí exekuci a v pátek měla jít do dražby. Insolvence ale může dražbu odsunout.

Z návrhu vyplývá, že pohledávku Severočeské správě nemovitostí postoupil minulý týden původní věřitel Jaromír Just z Kopřivnice na Novojičínsku. Tatra podle návrhu Justovi nezaplatila za dopravu zboží prostřednictvím elektronické komunikace, kterou si u něj objednala. Navrhovatel uvedl, že Tatra má i další věřitele, například společnosti Composite Com z Čepí na Pardubicku a Development Agency ze Vsetína. Právě společnost Composite Com podala návrh, na jehož základě byla na Tatru nařízena exekuce.

Insolvenční řízení s automobilkou ale podle Composite Com může páteční dražbu Tatry v Chebu odsunout. „Pokud soud o insolvenčním návrhu nerozhodne ve čtvrtek, nemůže plánovaná dražba v pátek proběhnout,“ míní mluvčí Composite Com Andrej Čírtek. Automobilka se má dražit na Exekutorském úřadu v Chebu a její vyvolávací cena je 200 milionů korun. Společnosti Composite Com Tatra dluží zhruba 650 milionů korun.

Tatra sdělila, že pohledávku, které se týká insolvenční návrh, už zaplatila. Má proto za to, že návrh není důvodný a soud by jej měl odmítnout. Radek Ivaniškin za Tatru řekl, že původní pohledávka byla zhruba 320 tisíc korun, ale věřitel ji rozdělil mezi tři subjekty. Automobilka přitom podle Ivaniškina původní pohledávku už uhradila v plné výši. „Jedná se zřejmě o účelový krok. Je možné, že v příštích dnech přijdou soudu další insolvenční návrhy,“ řekl Ivaniškin.

Nelze podle něj vyloučit, že insolvenční návrh může mít souvislost s nařízenou dražbou. Stejný názor má firma Composite Com, která dražbu vyvolala. „Insolvenční návrh je vzhledem k datu podání, výši pohledávky a dalším okolnostem ryze účelový a má za cíl oddálit řešení situace v podniku,“ sdělil mluvčí firmy Čírtek. Podle něj automobilka vůbec není v insolvenční situaci. „Tatra nemá žádné problémy s provozním financováním a závazky vůči svým partnerům plní,“ zdůraznil.

Uvedl, že společnost zvolila prodej podniku v dražbě s cílem uspokojit své pohledávky, ale neohrozit chod firmy. Od dražby očekává,že přivede do Tatry kapitálově silného vlastníka. Podle vedení Tatry se ani insolvenční návrh nijak nedotýká provozu podniku, výroby či prodeje nákladních vozidel. „Tatra má v současné době zajištěné objednávky na několik měsíců dopředu,“ uvedl Ivaniškin. Ostravský soud vyzval věřitele Tatry, aby podali přihlášky svých pohledávek.

Společnost Composite Com je personálně propojena přes Jaroslava Strnada se zbrojařskou firmou Excalibur Army. Podle informací týdeníku Euro stojí za exekucí kromě Composite Com i společnost Promet Group podnikatele René Matery, které automobilka přináší zhruba třetinu obratu.

Hodnota podniku byla stanovena na 1,7 miliardy korun. Její závazky ale činí asi 1,4 miliardy korun. Rozdíl mezi majetkem a závazky je výsledná cena podniku v dražbě. Vyvolávací cena je dvěma třetinami z ní.

Tatra dál míří k dražbě, akcionáři jí nepomohli