Soud zrušil verdikt o udělení licence pro fotovoltaiku Anety sun

solární panely (ilustrační foto)

solární panely (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-NC-SA 2.0: Mike Baker via Flickr

Krajský soud v Brně dnes zrušil rozhodnutí Energetického regulačního úřadu (ERÚ) z roku 2010 o udělení licence pro sluneční elektrárnu Aneta sun ve Veselí nad Moravou na Hodonínsku. Případ bude znovu řešit ERÚ, pokud elektrárna licenci znovu získá, bude to už za méně výhodných podmínek než v roce 2010. Soud měl případ na stole díky hromadnému podání Nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Tomu zatím vyhověl ve třech z 11 případů.

V případě elektrárny ve Veselí nad Moravou rozhodnutí ERÚ o udělení licence neodpovídalo podkladům založeným ve správním spisu v otázce umístění na konkrétních pozemcích. „Ze správního spisu neplynula prakticky jakákoli bližší specifikace fotovoltaické elektrárny, k jejímuž provozování byla licence udělena. Toto zjištění vyvolalo důvodnou pochybnost o tom, k jaké fotovoltaické elektrárně a kde přesně umístěné byla licence udělena,“ uvedl při vyhlášení rozsudku soudce David Raus.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman dnešní rozsudek soudu vítá, byť se soud neztotožnil se všemi jeho závěry. „Nejvyšší státní zástupce ve své správní žalobě vytýkal hned několik vad v licenčním řízení, které byly podle jeho přesvědčení překážkou pro zákonné udělení licence,“ uvedl mluvčí zastupitelství Petr Malý.

Dosud osmkrát ne, dvakrát ano

Zeman podal celkem 22 žalob. Uspěl dosud pouze v případech Solar CD v Českém Dubu na Liberecku a FVE III Tuchlovice, osm žalob soud zamítl. „Ve všech případech, kdy soud zamítl žaloby a ponechal v platnosti licence solárním elektrárnám, nejvyšší státní zástupce zvažuje podání kasační stížnosti, případně už kasační stížnost podal. Tento mimořádný opravný prostředek umožní, aby původní rozhodnutí přezkoumal Nejvyšší správní soud,“ dodal Malý.

Všechny případy se týkají elektráren, které dostaly licenci před koncem roku 2010, a čerpají tak vyšší dotaci při prodeji vyráběné elektřiny. Od počátku roku 2011 se dotace podstatně snížila. Investoři proto usilovali o to, aby jim ERÚ povolení udělil do konce roku 2010.