Španělská Asterion Industrial Partners kupuje energetickou společnost Steag, zájem měl i Křetínský

Daniel Křetínský

Daniel Křetínský Zdroj: Pavel Mazáč/sport

Španělská investiční společnost Asterion Industrial Partners, která se zaměřuje na infrastrukturu, se dohodla na koupi německé energetické společnosti Steag. Zvítězila tak nad nabídkou českého podnikatele Daniela Křetínského. Jeho Energetický a průmyslový holding (EPH) a Asterion byly posledními dvěma zájemci. Informovala o tom dnes s odvolání na obeznámené zdroje agentura Reuters. Finanční pozadí transakce agentura nerozvádí.

V pátek dpoledne se podle zdrojů Reuters sešla dozorčí rada společnosti Steag a její místní vlastníci, aby hlasovali o konečném rozhodnutí o budoucím vlastnictví firmy. Elektrárny Steagu se nacházejí v průmyslové spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko, která má vysokou spotřebu energie. Energetický podnik patří osmi německým obcím, napsala dříve agentura Bloomberg.

Ta dále s odvoláním na své zdroje uvedla, že EPH vypracoval plán přeměny této společnosti ve významného hráče v oblasti obnovitelných zdrojů energie. Dříve o Steag projevily zájem investiční společnosti KKR a EQT. Ty ale později ze soutěže odstoupily, uvedly také zdroje Bloombergu.

EPH ovládá podnik Leag. Tato pátá největší německá energetická společnost postupně nahrazuje své uhelné elektrárny produkcí z obnovitelných zdrojů.

Firma Asterion sídlí v Madridu. Založila ji skupina bývalých zaměstnanců společnosti KKR. Do různých projektů v oblasti energetiky a telekomunikací v Evropě investuje od roku 2019.

V květnu 2021 EPH dokončil koupi divize Steag Power Minerals (SPM). Firma změnila jméno na EP Power Minerals. Je evropským lídrem ve zpracování vedlejších elektrárenských produktů, například popílku.