Spotřeba plynu v pololetí klesla na 4,5 miliardy kubíků

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Tuzemská spotřeba plynu v prvním pololetí meziročně klesla o zhruba osm procent na 4,5 miliardy metrů krychlových. Vyplývá to z hrubého odhadu, který poskytla Česká plynárenská unie (ČPU), a z údajů Energetického regulačního úřadu (ERÚ).

Spotřebu plynu letos patrně ovlivnilo teplejší počasí na začátku roku. Za celý loňský rok spotřeba plynu činila téměř devět miliard metrů krychlových, což představovalo meziroční růst o deset procent.

ČPU očekává, že v příštích letech se bude spotřeba plynu zvyšovat díky růstu průmyslové produkce. Připravují se také stavby paroplynových elektráren a nové podzemní zásobníky plynu. K poklesu spotřeby u domácností by naopak mělo vést zvyšování energetické účinnosti budov.

Podle výhledu Mezinárodní energetické agentury (IEA) bude hrát zemní plyn v globálním energetickém mixu v budoucnu stále významnější roli. „Jsme na větší roli zemního plynu v naší zemi dlouhodobě připraveni. Máme rozestavěnu soustavu plynovodů, které budou mít zásadní význam pro diverzifikaci dodávek a přísun plynu do Česka ze všech směrů,“ uvedl prezident ČPU Oldřich Petržilka.

Na jihu Moravy připravovaný plynovod propojí Česko s rakouským Baumgartenem. Právě zde, v hlavním středoevropským obchodním místě pro plynaře, má končit plánovaný plynovod Nabucco, který by po roce 2017 měl přivést do střední Evropy plyn z oblasti Kaspického moře a Blízkého východu.
Výstavbou plynového propojení na sever Česko do budoucna také získá možnost dovážet plyn dopravený ve zkapalněné podobě do polského terminálu u Štětína. První propojení s Polskem se otevře v září.

Zhruba 75 procent plynu spotřebovaného v Česku tvoří plynu dovezený z Ruska, přibližně čtvrtina se dováží z Norska. Domácí produkce pokrývá kolem jednoho procenta celkové spotřeby. Od druhého pololetí většina plynárenských firem v Česku výrazně zdražila dodávky plynu pro domácnosti. Některé o téměř deset procent. Firmy ke zdražování nutí růst cen ropy, které jsou navázány na ceny plynu.