Státní zástupce podal návrh na obžalobu šéfa Tatry Adamse kvůli korupci

Phoenix představil šéf Tatry Ronald Adams

Phoenix představil šéf Tatry Ronald Adams Zdroj: ctk

Státní zástupce Jan Petrásek dnes podal ke Krajskému soudu v Brně návrh obžaloby šéfa české pobobočky kopřivnické automobilky Tatra Ronalda Adamse. Viní jej v ní z korupce.

Kdy by mohl začít proces, se zatím neví. Adams čelí podezření, že nabídl dvacetimilionový úplatek při jednání o dodávce terénních vozidel české armádě.

Z korupce obvinil Adamse někdejší ministr obrany Martin Barták, který je rovněž v případu obžalován. O úplatku údajně hovořili na brněnském veletrhu IDET v roce 2009. Policie uvěřila Bartákovu svědectví, že mu před čtyřmi lety nabízel úplatek.

Adams původně odmítal případ komentovat s ohledem na vyšetřování. Lidovým novinám později ale popsal zákulisní vyjednávání mezi Tatrou a zástupci státu. Připustil, že slova o úplatku zazněla, prý ale „jen testoval situaci“.

Policie podrobnosti k jeho stíhání zatím nesdělila. Adams prý podle policie na brněnském veletrhu nabídl tehdejšímu náměstkovi ministra obrany Bartákovi úplatek za to, že úřad zadá Tatře další armádní zakázky. Adams obvinění popírá. Policie usilovala o jeho umístění do vazby, tento návrh ale soud zamítl.

Ke kauze Adams uvedl, že v únoru 2008 vedl několik jednání s vlivným obchodníkem a lobbistou Michalem Smržem. Ten mu údajně tlumočil žádost o úplatek z vysokých míst, který by zajistil bezproblémové dokončení dodávky 588 terénních vozidel české armádě za 2,7 miliardy korun. Obvinění údajně stojí právě na svědectví Smrže a Bartáka.