Strnad prodal Kovosvit MAS. Rusové zaplatili stamiliony

Michal Strnad

Michal Strnad Zdroj: E15

Novým majitelem se stal ruský investiční fond Trust Union Fund. Cena transakce dosahovala stovek milionů korun, potvrdil deníku E15 mediální zástupce Kovosvitu MAS Jaroslav Martínek.
2
Fotogalerie

Společnost Industry Innovation vlastněná českým podnikatelem Michalem Strnadem prodala jihočeského výrobce obráběcích strojů Kovosvit MAS. Novým majitelem se stal ruský investiční fond Trust Union Fund. Cena transakce dosahovala stovek milionů korun, potvrdil deníku E15 mediální zástupce Kovosvitu MAS Jaroslav Martínek.

Vlastníci fondu prý působí v Rusku v podobném oboru, což Kovosvitu podle Martínka otevírá nové příležitosti na východních trzích. „Konkrétnější být zatím nemůžeme, noví vlastníci se brzy představí sami,“ sdělil Martínek. „Už nyní nicméně mohu říci, že zajistili významný konkrakt. Jedná se o dodávku 60 obráběcích center v průběhu dvou let v hodnotě bezmála 400 milionů korun, který noví vlastníci přinesli,“ dodal.

Kovosvit dosud přes společnost Industry Innovation ovládal Strnad. Součástí průmyslové skupiny Czechoslovak Group, kterou Strnad rovněž vlastnicky kontroluje, však nikdy nebyl. „Do Kovosvitu jsme vstoupili na podzim 2016, kdy byl v kritické situaci. Firmu se podařilo zachránit a stabilizovat, ale synergie v rámci skupiny nefungovaly podle původních představ,“ uvádí Strnad. „Proto jsme hledali více než rok investora, který by společnost koupil a měl předpoklady ji dál rozvíjet. Přestože přesnou cenu transakce nezveřejňujeme, můžu s uspokojením konstatovat, že je srovnatelná s počáteční investicí při mém majetkovém vstupu do Kovosvitu,“ doplnil podnikatel.

O Kovosvit měly údajně dříve zájem i podniky z Německa, Polska i Turecka. „Nakonec jsme se rozhodli pro Trust Union Fund, a to nejen kvůli dohodnutým cenovým podmínkám, ale i potenciálu znásobit tržby na východních trzích, kde má značka Kovosvit historicky silné renomé,“ říká předseda představenstva Kovosvit Daniel Kurucz.

Dle dohody prodávajícího s kupujícím zůstane v nejbližších měsících v Kovosvitu stávající management v čele s předsedou představenstva Danielem Kuruczem a generálním ředitelem Pavlem Kovářem.

Kovosvit, který se delší dobu potýká se zadlužením a klesajícím odbytem, polovinu produkce vyváží, hlavně do EU a Ruska. Podnik má tradici ve výrobě obráběcích strojů. V roce 1939 ho založil Tomáš Baťa. Firma mívala až 3000 zaměstnanců, nyní jich je kolem 500. Na podzim 2016 koupil firmu průmyslník Jaroslav Strnad. Poté ji převzal jeho syn Michal.