Studie: Malá auta si po prodeji lépe drží hodnotu proti velkým vozům

Autobazar

Autobazar Zdroj: Siebert Martin/Euro

Vozidla nižších tříd si na trhu lépe udrží hodnotu a jejich cena klesá pomaleji než u vozidel vyšších tříd. Například po čtyřech letech provozu se prodávají malé ojetiny za polovinu své původní ceny, zatímco ve vyšší střední třídě je to jen 38 procent hodnoty. Vyplývá to ze statistiky společnosti Audatex, která se zabývá oceňováním vozidel.

„Tyto rozdíly jsou dané právě třídou vozidel, kdy se ve vyšší střední třídě seskupují nadstandardně vybavená vozidla s vyšší výchozí cenou a vyššími provozními náklady. Tato vozidla vzhledem k délce provozu ztrácejí svoji hodnotu nejrychleji. Vysoká vybavenost vozidel je po určité době provozu spojená se spolehlivostí těchto vymožeností a určitými nároky na servis,“ uvedl analytik Audatexu Ladislav Smrčka.

Nejméně na hodnotě ztrácí mini vozy, jako je například Toyota Aygo, Škoda Citigo, Renault Twingo nebo VW Up!. jejich zůstatková hodnota po prvním roce provozu je 78 procent, po čtyřech letech 50 procent a v dalších letech ztrácí v průměru pět procent.

Rychlejší propad

Auta vyšší střední třídy, kam patří Volkswagen Passat, Ford Mondeo, Hyundai i40 nebo Škoda Superb, mají propad cen v prvním roce až o devět procentních bodů vyšší proti ostatním třídám. V druhém roce provozu je rozdíl o sedm až osm bodů a od pěti let dále je rozdíl 11 až 12 procentních bodů.

Hodnota nového vozidla klesne jeho prodejem a dále klesá v závislosti na délce jeho používání, množství ujetých kilometrů a dalších vlivech, které na proces snižování cen vozidel po dobu jeho provozu působí. Jsou to především způsob provozu, stav údržby a dodržení servisních podmínek, opravy po nehodách a také počet držitelů.