Suchoj vyvíjí letadlo pro sportovce. Čeká velký zájem

Návrh interiéru Suchoje SportJet

Návrh interiéru Suchoje SportJet Zdroj: Suchoj

Aerosalon ve Farnborough 2016: Airbus A350
Aerosalon ve Farnborough 2016: Airbus A380
Aerosalon ve Farnborough 2016: šéf Airbusu John Leahy
Aerosalon ve Farnborough 2016: Airbus A380
Aerosalon ve Farnborough 2016: Airbus A400M
11
Fotogalerie
Ruský Suchoj hledá další možnosti uplatnění pro své dopravní letadlo Superjet 100. Společnost na aerosalonu ve Farnborough přestavila koncept letadla přizpůsobeného k přepravě profesionálních sportovních týmů – zřejmě jediného svého druhu na světě.

Letadlo nazvané SportJet by bylo třetí variantou stroje. Nyní Suchoj nabízí vnitřní uspořádání do podoby dopravního letadla pro přibližně sto cestujících a luxusní business jet.

„Nic podobného dnes na trhu není a potenciální poptávka je obrovská,“ prohlásil ve Farnborough viceprezident Suchoje Jevgenij Andrachnikov. Certifikaci a uvedení do provozu chce Suchoj stihnout do roku 2018, kdy v Rusku proběhne světový fotbalový šampionát, a dva roky před konáním olympijských her v Tokiu.

OBRAZEM: Aerosalon ve Farnborough

Hodnotu světového trhu s přepravou sportovních týmů Suchoj odhaduje na jednu miliardu dolarů. „Je běžné, že zavedené aerolinky přepravují týmy letadly vyhrazenými pouze k tomu účelu,“ řekl Andrachnikov. „Delta létá s 27 z 30 týmu (americké basketbalové ligy) NBA, má k tomu účelu 13 letadel, United Airlines přepravují týmy (baseballové ligy) MLB a (ligy amerického fotbalu) NFL,“ dodal.

SportJet je rozdělený do čtyř zón. První nabízí sezení pro sportovce, které umožňuje například neustále sledovat jejich zdravotní stav. V další části sídlí fyzioterapeuti s masážním stolem a běhacím pásem, třetí využívají trenéři a ve čtvrté sedí pomocný personál.

Suchoj očekává, že poptávka po novém letadle bude dostatečná, aby nápad uvedl na trh. Výrobce již jedná s ruskou hokejovou ligou, ve které hraje 29 týmů. „Pokud dokážeme prodat letadlo významné lize, jako je tato, otevře nám to mnoho dveří,“ uvedl Andrachnikov. Zájemce chce Suchoj lákat i na nadcházejících olympijských hrách v Brazílii, kde vystaví maketu letadla.

Propagační video SportJetu